Design of high performance concrete columns and walls
Yüksek performanslı beton kolonların ve perde duvarların tasarımı
  1. Tez No: 95452
  2. Yazar: AYÇA SÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH S. TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon tasarımı, beton, tasarı grafikleri, yüksek performans, Column design, concrete, design charts, high performance
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 542
Özet
VI YÜKSEK PERFORMANSLI BETON KOLONLARIN VE PERDE DUVARLARIN TASARIMI ÖZET Kolon boyutlarını küçülten, binaların daha fazla yüksekliklere ulaşmasını mümkün kılan ve ayrıca hem yapım maliyetinde hem de yapım süresinde önemli ölçüde tasarruflar sağlayan yüksek performanslı betonun yararlan ele alınmıştır. Ayrıca, günümüzde geçerli olan tasarım prensipleri, yüksek performanslı beton için yeniden gözden geçirilmiştir. Karakteristik mukavemeti 35 MPa'ın üzerinde olan beton kaliteleri için literatürde hiçbir tasarım grafiği mevcut değildir. Bu tezin esas amacı yüksek performanslı beton tasarımı ile ilgili teori ve prensipleri kullanarak pratik sonuçlara ulaşmaktır. Matematiksel formüller, dairesel kolonları, dairesel şekilde donatılmış kare kolonları, uç ve/veya gövde donatı demirleri olan dikdörtgen kolonları ve perde duvarları içerir. Teorik esasların herhangi bir şekildeki beton basınç bloğuna uyumlu olmasına rağmen, bu tezdeki tasarım abaklan beton yapıların tasarımı için düzenlenmiş Kanada Beton Şartnamesine uygun olarak hazırlanmıştır. Beton mukavemetleri 5 MPa ve 10 MPa'lık artışlar yapılarak 20MPa'dan 110 MPa' a kadar değiştirilmiştir. Donatı çeliklerinin mukavemeti 420 MPa alınmıştır. Teorik formüller çok genel anlamda sunulduğu için istenilen herhangi bir kalitede beton veya çelik için rahatlıkla uyarlanabilir. Yüksek performanslı betonun gerilme ve deformasyon eğrilerinin denge ve uygunluk denklemleri esas alınarak çok amaçlı bir FORTRAN bilgisayar paket programı geliştirilmiş ve burada disketi ile birlikte sunulmuştur. Yapılan bütün kabuller ACI 318-93 ve TS500 Şartnameleri ile uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF HIGH PERFORMANCE CONCRETE COLUMNS AND WALLS ABSTRACT The advantages of high performance concrete are described in connection with tall buildings to reduce column sections, achieve greater heights and also to provide significant savings both in cost and construction time. Subsequently, the current design principles for high performance concrete are reviewed. No design charts are available in the literature for concrete qualities with characteristic strengths above 35 MPa. The main objective of this Thesis is to cover the range of high performance concrete design theory and principles. The mathematical formulation includes circular columns, circularly reinforced square columns, rectangular columns and shear walls with and without side and end reinforcing steels. Although, the theoretical discussions may accommodate any shape of concrete compressive block, the design aids are prepared in accordance with the rectangular compressive stress block recommended by the Canadian Code for Design of Concrete Structures. Concrete strengths are varied between 20 MPa to 1 10 MPa at intervals of 5 MPa and 10 MPa. The reinforcing steel is assumed to be 420 MPa. The theoretical formulation presented however, is general and enables anyone to consider any desired quality concrete or steel. A multipurpose FORTRAN computer package program based on the equilibrium and compatibility equations of the stress and strain diagrams of the high performance concrete is developed and supplied herein together with its diskette. The assumptions considered are all in compliance with the ACI 318-93 and the TS 500 Codes.