Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatında biyografik roman türü
Biographical novel type in Turkish Literature of the republican
  1. Tez No: 954539
  2. Yazar: FATMA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografik Roman Türü, Biyografi, Roman, Türk Edebiyatı, Söylem Analizi, Biographical Novel Type, Biography, Novel, Turkish Literature, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Biyografik roman, hatırlama ve anma biçimlerinin kurgusal dünyadaki bir aktarımı olarak karşılanır. Türün çıkış noktası ise nesnel bir yapıya sahip olan biyografidir. Bu bağlamda hemen her devirde ister din, tarih, siyaset gibi alanlarda önemli bir şahsiyet olsun isterse kendi halinde sıradan bir insan olsun insanın hayatı her zaman merak konusudur. Bunun bilincindeki bazı yazarlar ise biyografiyi daha sanatsal biçimde kaleme almayı dener. Buradan hareketle sanatçılar, öne çıkan kimi şahsiyetlerin hayatını romanın fiktif (kurgu) düzlemine alarak anlatır. İlk olarak 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk edebiyatında görülmeye başlanan modern biyografi, zamanla dilin kurgusal olanaklarından yararlanarak biyografik roman türüne doğru bir genişleme kaydeder. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ivme kazanan biyografik romanın zamanla kendi içinde bazı alt türlere ayrıldığı söylenebilir. Türk edebiyatında çeşitli biçimlerle ele alınan biyografik roman türünün durumu analiz edilmeyi beklemektedir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda çalışmanın öncelikli amacı biyografik roman türünün Türk edebiyatındaki yerine dair genel bir çerçeve çizmek olduğu söylenebilir. Ayrıca asıl ulaşılmaya çalışılacak olan hedef, türün Türk edebiyatındaki gelişimini ve geçirdiği dönüşümleri sosyolojik hareketlerle incelemektir. Bununla birlikte eserlere söylem analizi yöntemiyle yaklaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
The biographical novel is seen as a fictional representation of the forms of remembrance and commemoration. The starting point of the genre is the biography, which has an objective structure. In this context, throughout every era, whether it is an important figure in fields like religion, history, and politics, or an ordinary person living a simple life, human life has always been a subject of curiosity. Some authors aware of this try to write biography in a more artistic manner. From this starting point, artists narrate the lives of certain prominent figures within the fictional realm of the novel. Modern biography, which first began to be seen in Turkish literature from the second half of the 19th century, has gradually expanded towards the genre of biographical novel by utilizing the fictional possibilities of the language. It can be said that the biographical novel, which gained momentum in the Republican era of Turkish literature, has gradually divided into several sub-genres. The situation of the biographical novel genre, which is approached in various forms in Turkish literature, awaits analysis. In line with all this information, it can be stated that the primary aim of the study is to draw a general framework regarding the place of the biographical novel genre in Turkish literature. Additionally, the main goal to be achieved is to examine the development of the genre in Turkish literature and the transformations it underwent through sociological movements. Moreover, the works will be approached using discourse analysis.