Avrupa Merkez Bankası'nın dijital Avrupa para birimine geçiş hazırlıkları ve uygulamaları
The European Central Bank's preparations and practices for the transition to the digital European currency unit
  1. Tez No: 954550
  2. Yazar: AYŞE HÜRRİYET ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Euro, Kripto Paralar, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Merkez Bankası Dijital Parası (CBCD), Güvenlik ve Gizlilik, Elektronik Ödemeler, Digital Euro, Cryptocurrencies, European Central Bank (ECB), Central Bank Digital Currency (CBCD), Security and Privacy, Electronic Payments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Elektronik ödeme yöntemleri ve kripto paralar, 2008 mali krizinden sonra ekonomi dünyasında ilgi görmeye ve kullanılmaya başlandı. Kripto paralar, şifreleme teknikleri kullanılarak üretilen ve merkez bankalarına bağlı olmayan dijital paralardır. Bu tür paralara artan ilgi ve dijital ortamlarda sıkça kullanımı, zamanla nakit para kullanımını etkilemiştir. Özellikle Covid-19 küresel salgınıyla birlikte nakit paranın yerini giderek daha fazla e-ticaret ve temassız ödeme yöntemleri almıştır. Dijital ürünlerin popülerleşmesinin diğer nedenleri arasında hızlı transfer imkanı, çevrimiçi kullanım kolaylığı, akıllı telefon ve internet bağlantısıyla ödemelerin yapılabilmesi ve işlem maliyetlerinin düşüklüğü sayılabilir. Bu gelişmeler ışığında, merkez bankaları da kendi dijital paralarını geliştirmek için çalışmalar başlatmıştır. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) en önemli görevlerinden biri, birliği oluşturan ülke vatandaşlarına risksiz bir şekilde ödeme yapma imkanı sağlamaktır. Ancak, kripto paraların merkez bankalarının güvencesinde olmaması, kullanıcılar açısından bir güvensizlik yaratmaktadır. Bunun yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası'nın kendi piyasasına müdahale gücünü koruma ve varlığını hissettirme isteği de temel nedenler arasında yer alır. Bahamalar, 2020'de“Sand Dollar”adlı dijital para birimini piyasaya sürerek tam işleyen bir dijital para sistemi kullanan ilk ülke olmuştur. Aynı dönemde Çin de dijital Yuan'ı tanıtarak Bahamalar'ın izinden gitmiştir. 2021'de Nijerya,“e-Naira”yı uygulamaya koyarak dijital para birimini başlatan ilk Afrika ülkesi olmuştur. İsveç ise nakit kullanımının azalmasına karşılık gelen para biriminin dijital bir versiyonu olan“e-Kron”üzerine araştırmalar yapmaktadır. Doğu Karayipler'de, Antigua ve Barbuda, Grenada, Saint Lucia gibi üyeleri bulunan Doğu Karayip Merkez Bankası“D Cash”adlı dijital para birimini başlatmıştır. Tüm bu gelişmelerin ışığında Avrupa Merkez Bankası, üye ülkelerce kullanılabilir ortak bir dijital para birimi olan Dijital Euro'yu geliştirmek üzere çalışmalara başlamıştır. Bu süreçte, Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro'yu hayata geçirme yolunda beş yıl süreceği öngörülen hazırlık çalışmalarına başlamış ve Avrupa ülkelerini kapsayan anketler düzenlemiştir. Önce iki yıl süren analiz çalışmaları gerçekleştirilmiş; ardından Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan raporlarla kullanılan metodolojiler ve elde edilen sonuçlar paylaşılmıştır. Analizlerde Birleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi (UTAUT) modeli temel alınarak Dijital Euro'nun geliştirilmesinde güvenlik ve gizlilik önlemlerinin nasıl planlandığına dair çalışmalar yapılmıştır. Araştırma modeline gizlilik, güvenlik, ek maliyet olmaması, nakit dışı ödeme araçlarının kabul edilebilirliği, euro genelinde kullanım kolaylığı ve çevrimdışı ödeme gibi konular dahil edilmiştir. Avrupa Merkez Bankası ve merkezi otoriteler, başta Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) olmak üzere sıkı yasal gerekliliklere uyum sağlayarak, güvenlik endişelerine karşı erişilebilir destek kanalları sunmuştur. Riskleri en aza indirmek için kullanıcılar açısından net ve açık prosedürler belirlenmiş ve bu çerçevede bir kullanım kılavuzu hazırlanmıştır. Haziran 2023'te Kural Kitabı Geliştirme Grubu (RDG) tarafından oluşturulan ilk taslak, Ocak 2024'te güncellenmiş ve ardından Eylül 2024'te ikinci kez revize edilmiş ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'ne sunulmuştur. Kullanım kılavuzu, Avrupa genelinde Dijital Euro'nun uyumlu bir şekilde kullanılması ve karışıklıkların önlenmesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmalar, güçlü şifreleme tekniklerinin ve biyometrik giriş sistemlerinin kullanıcı verilerinin gizliliğini koruma noktasında kritik öneme sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Electronic payment methods and cryptocurrencies started to attract attention and use in the economic world after the 2008 financial crisis. Cryptocurrencies are digital currencies that are produced using encryption techniques and are not linked to central banks. The increasing interest in such currencies and their frequent use in digital environments have affected the use of cash over time. Especially with the Covid-19 pandemic, cash has been increasingly replaced by e-commerce and contactless payment methods. Other reasons for the popularisation of digital products include fast transfers, ease of use online, the ability to make payments via smartphones and internet connection, and low transaction costs. In light of these developments, central banks have also initiated studies to develop their own digital currencies. One of the most important tasks of the European Central Bank (ECB) is to provide the citizens of the countries that make up the union with the opportunity to make payments in a risk-free manner. However, the fact that cryptocurrencies are not under the guarantee of central banks creates insecurity for users. In addition, the European Central Bank's desire to maintain its power to intervene in its own market and to make its presence felt is among the main reasons. The Bahamas became the first country to use a fully functioning digital currency system by launching the“Sand Dollar”digital currency in 2020. In the same period, China followed in the footsteps of the Bahamas by introducing the digital Yuan. In 2021, Nigeria became the first African country to launch a digital currency by introducing the“e-Naira”. Sweden is researching the“e-Kron”, a digital version of its currency that corresponds to the declining use of cash. In the Eastern Caribbean, the Eastern Caribbean Central Bank, which has members such as Antigua and Barbuda, Grenada and Saint Lucia, has launched a digital currency called“D Cash”. In the light of all these developments, the European Central Bank started to work on developing the Digital Euro, a common digital currency that can be used by member countries. In this process, the European Central Bank started preparatory work for the launch of the Digital Euro, which is expected to take five years, and conducted surveys covering European countries. First, two years of analyses were carried out, and then the methodologies used, and the results obtained were shared in reports published by the European Central Bank. The analyses were based on the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) model and studied how security and privacy measures were planned in the development of the Digital Euro. The research model included issues such as privacy, security, no additional costs, acceptability of non-cash payment instruments, ease of use across the euro and offline payments. The European Central Bank and central authorities complied with strict legal requirements, in particular the General Data Protection Regulation (GDPR), and provided accessible support channels for security concerns. In order to minimise risks, clear and unambiguous procedures have been defined for users and a user manual has been prepared. The first draft was produced by the Rulebook Development Group (RDG) in June 2023, updated in January 2024 and then revised for a second time in September 2024 and presented to the Governing Council of the European Central Bank. The user manual plays an important role in the harmonised use of the Digital Euro across Europe and in avoiding confusion. Studies have shown that strong encryption techniques and biometric login systems are critical to protecting the confidentiality of user data.