Örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme ve yöneticiye duyulan güven ilişkisi
Relationship between organizational justice, organizational identification and trust in the manager
  1. Tez No: 954560
  2. Yazar: GÖKHAN ABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme, yöneticiye duyulan güven, Organizational justice, organizational identification, trust in the manager
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel adalet ve yöneticiye duyulan güvenin, Bayburt ili ortaokullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Tez üç ana bölümden ve bunlara bağlı alt başlıklardan oluşmaktadır. Birinci bölümde; örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme ve yöneticiye duyulan güven kavramları kuramsal çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi, deseni, evreni ve örneklemi gibi unsurlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise elde edilen bulgular ve analiz sonuçları ayrıntılı olarak sunulmuştur. Araştırmanın örneklemini, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada nicel yöntemlerden biri olan anket yöntemi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda, toplam 379 öğretmene; 6'sı demografik olmak üzere, örgütsel adalet ölçeğinden 20, örgütsel özdeşleşme ölçeğinden 6 ve yöneticiye duyulan güven ölçeğinden 5 olmak üzere toplam 31 soru yöneltilmiştir. Yeterli sayıda veri toplandıktan sonra analizler SPSS programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel değerlendirilmesinde değişkenler arasındaki ilişki düzeylerini ortaya koymak amacıyla korelasyon analizi, bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerindeki etkisini belirlemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA), iki grup karşılaştırmalarında ise bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, örgütsel adalet ve alt boyutları olan (dağıtım adaleti ve etkileşim adaleti) örgütsel özdeşleşmeyi olumlu etkilediği ve yöneticiye duyulan güvenin de örgütsel özdeşleşmeyle pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğu anlaşılmıştır. Bağımsız değişekenlerimiz olan örgütsel adalet ve ve alt boyutları olan (dağıtım adaleti ve etkileşim adaletiyle) yöneticiye duyulan güven arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the effects of organizational justice and trust in the manager on the organizational identification levels of teachers working in middle schools in Bayburt province. The thesis consists of three main chapters and related subheadings. In the first chapter, the concepts of organizational justice, organizational identification, and trust in the manager are addressed within a theoretical framework. The second chapter explains elements such as the research method, design, population, and sample. In the third chapter, the findings and analysis results are presented in detail. The sample of the study consists of teachers working in middle schools affiliated with the Bayburt Provincial Directorate of National Education. A quantitative research method, namely the survey method, was used in this study. Accordingly, a total of 379 teachers responded to 31 questions: 6 demographic items, 20 from the organizational justice scale, 6 from the organizational identification scale, and 5 from the trust in the manager scale. After sufficient data were collected, the analyses were conducted using the SPSS software. In the statistical evaluation of the research data, correlation analysis was used to determine the relationship levels between variables, while regression analysis was conducted to determine the effect of the independent variables on the dependent variable. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to identify whether there were significant differences between groups, and an independent samples t-test was applied for comparisons between two groups. According to the findings, it has been understood that organizational justice and its sub-dimensions (distributive justice and interactional justice) positively affect organizational identification and that trust in the manager has a positive and significant relationship with organizational identification. It was observed that there is a positive and significant relationship between organizational justice, which is our independent variable, and the dimensions of organizational justice (distributive justice and interactional justice) and trust in the manager.