Bouleutıkon Tagma - Roma İmparatorluk Dönemi Lykıa, Pamphylıa, Pısıdıa ve Kılıkıa bölgelerine bağlı kentlerde Boule üyelerinin idari yapılanması
Bouleutikon Tagma - administrative organisation of Boule Members inthe cities of Lykia, Pamphylia, Pisidia and Cilicia regions in the Roman Imperial Period
- Tez No: 954659
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: boule, demos, arkhai, bouleutikon tagma, proton tagma, prote taksis, bouleutikai arkhai, demotikai arkhai, probouloi, arkhiprobouloi, boule, demos, arkhai, bouleutikon tagma, proton tagma, prote taksis, bouleutikai arkhai, demotikai arkhai, probouloi, arkhiprobouloi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Roma, Geç Cumhuriyet ve İmparatorluk Dönemi boyunca doğuda hakimiyeti altına aldığı bölgeleri merkezi yönetime bağlı bir sistem çerçevesinde, eyaletler (provinciae) olarak organize etmiştir. Roma'nın eyalet olarak organize ettiği doğudaki bölgelerde topluluklar polis adı verilen şehir devletlerinde siyasi örgütlenmelerini sürdürmekteydi. Bir çok polis kent siyasetini boule ve demos adı verilen iki kurum aracılığıyla yürütmekteydi. Daha büyük güç yapıları karşısında değer kaybeden polislerde Hellenistik Dönem'den itibaren eşraf rejimi hüküm sürmekteydi. Roma, eyaletler halinde organize ettiği polislerde boule üzerinden düzenlemeler yaparak eşrafın kent siyasetindeki gayri resmi hakimiyetini resmi temellere oturtmuştur. Bu düzenlemeler sonucu boule üyeliği üzerinden kariyer fırsatları oluşturulmuş, konseyde görev yapan üyeler kente karşı ve kentin Roma'ya karşı olan yükümlülüklerinden sorumlu tutulmuştur. Boule üzerinde yapılan düzenlemeler çok sayıda edebi kaynağın yanısıra, Atteia, Gagai, Patara kentlerindeki epigrafik verilerle de kanıtlanmıştır. Bu yüksek lisans çalışması, Hellenistik Dönem ve Roma Dönemi'nde Lykia, Pamphylia, Pisidia ve Kilikia bölgelerindeki polislerin idari yapılarını ve eyalet yapılma süreçlerini incelemektedir. Epigrafik ve edebi veriler aracılığıyla, Roma'nın doğu eyaletlerindeki yönetim politikalarının kent kurumlarına etkisi ve toplum ile kent eşrafı arasındaki değişen ilişkilere yer verilmiştir. İmparatorluk Dönemi'nde ilgili bölge kentlerinin bouleutikon tagma, proton tagma gibi kurumsal kimlikler geliştirdikleri ve kendilerini bu kimliklerle ayırt etme eğilimleri olduğu gözlemlenmektedir. Oluşturulan kurumsal kimliklere benzer bir şekilde, benzer ayrımların bouleutikai arkhai ve demotikai arkhai ifadeleriyle kent memuriyetleri üzerinde de kurulduğu gözlemlenmiş ve bu memuriyetlerin hiyerarşik bağlamları karşılaştırmalar yapılarak incelenmiştir. Yine, karşılaştırmalı veri analizi yapılarak bu ifadelerin Roma senatus'u ve ordo senatorius ile hangi kapsamlarda benzerlik taşıdığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the Late Republic and Imperial Period, Rome organized the regions it dominated in the East into provinces within a centralized administrative system. In these provinces, communities continued their political organization in city-states known as poleis. Many of these poleis governed their political affairs through two principal institutions: the boule (council) and the demos (assembly). From the Hellenistic Period onwards, as the poleis lost significance in the face of larger power structures, a notable class regime began to prevail. Rome institutionalized the informal dominance of this notable class in city politics by implementing reforms through the boule in its provincial organization of the poleis. These reforms created career opportunities through boule membership, while assigning council members responsibilities both to their cities and to Rome. These reforms concerning the boule are substantiated not only by numerous literary sources but also by epigraphic evidence from cities such as Atteia, Gagai, and Patara. This master's thesis examines the administrative structures and provincialization processes of the poleis in the regions of Lykia, Pamphylia, Pisidia, and Kilikia during the Hellenistic and Roman periods. Using epigraphic and literary evidence, it explores the impact of Rome's governance policies in the eastern provinces on urban institutions, as well as the evolving relationships between society and the urban elite. It is observed that during the Imperial Period, cities in the region developed institutional identities such as the bouleutikon tagma and proton tagma, distinguishing themselves through these identities. Similarly, distinctions such as bouleutikai arkhai and demotikai arkhai were established for urban offices, and the hierarchical contexts of these offices were examined through comparative analysis. Furthermore, the study investigates the extent to which these terms correspond to the Roman senatus and the ordo senatorius through detailed comparative data analysis.