Acil serviste üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalara genel bakış
Overview of patients with upper gastrointestinal bleeding in the emergency department
  1. Tez No: 954714
  2. Yazar: BAHAR IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanaması, Rockall skorlama sistemi, Blatchford skorlama sistem, Upper gastrointestinal bleeding, Rockall scoring system, Blatchford scoring system
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Işık, Bahar. S.B. Dışkapı Yıldrrrm Beyazıt Eğitim ve Araştrrma Hastanesi Acil Tıp Kiniği, Uzmanlrk Tezi, ANKARA 20LI. Acil Serviste Üst Gastrointestinal Sistem Kanamalı Hastalara Genel Bakış. Üst gastrointestinal sistem kanamasr ön tanısıyla acil servise kabul edilen hastaların epidemiyolojik özelliklerinin ve mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi ve acil serviste bu hastaların Blatchford ve Rockall skorlama sistemleri kullanılarak düşük, orta ve yüksek riskli olarak kategorize edilmesi. Etik kurul onayı alındıktan sonra 6 ay süresince 17 yaş üzeri 150 hastaya ulaşılması planlandı. Bu hastaların kimlik bilgileri ve uygulanacak skorlama sistemleri için gerekli olacak bilgileri elde edildi. Sonrasında endoskopi öncesi Blatchford skorlaması; endoskopi sonrası Rockall skorlama sistemi her hasta içinhesaplandı. Aynca ilk 24 saat içinde acil serviste tedavi altında iken ölüm gerçekleşen hastalar da kayıt altına alındı. Hastaların ortalama Blatchford risk skoru 10.0; ortalama Rockall risk skoru ise 4.273 idi. Rockall risk skorlama sistemine göre yüksek riskVo44,0, orta risk Yo29.33, düşük risk0/o26.67 oranındaydı. Blatchford risk skoruna göre ise %23.3 hastanın risk skorlaması 6 puanm altında olup düşük riskliydi. Mortalitenin Yo6 oranında olduğu görüldü. Hastalarrn %10.67 oranında ilk değerlendirmede yanlış tanı konduğu görülmüştiir. Daha önçesine ait üst gastrointestinal kanama, taze kan kusma, Rockall skoruna göre artan risk, senkopla başırırma, düşük tansiyon arteriyel, düşük hemoglobin seviyesi mortaliteyle ilişkili bulunmuştur. Acil serviste triajda üst gastrointestinal sistem kanamasıyla başvuran hastalarda düşük riskli hastaları saptayarak maliyeti aza|tmak, gereksiz yatışları önlemek; yüksek riskli hastaları saptayarak bu hastalara daha iyi bakım sağlamak ve muhtemel hataları önlemek açısından risk skorlama sistemleri kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Işık, Bahar. S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Emergency Medicine Clinic, Specialization Thesis, ANKARA 2010. Overview of Patients with Upper Gastrointestinal Bleeding in the Emergency Department. To determine the epidemiological characteristics and factors affecting mortality of patients admitted to the emergency department with a preliminary diagnosis of upper gastrointestinal bleeding and to categorize these patients as low, moderate, and high risk using the Blatchford and Rockall scoring systems in the emergency department. After obtaining ethics committee approval, a six-month study was planned to reach 150 patients over the age of 17. These patients' identities and the information necessary for the scoring systems to be applied were obtained. The pre-endoscopy Blatchford score and the post-endoscopy Rockall score were then calculated for each patient. Patients who died while receiving emergency department treatment within the first 24 hours were also recorded. patients' mean Blatchford risk score was 10.0; the mean Rockall risk score was 4.273. According to the Rockall risk scoring system, the ratio was high risk (Vo44.0), moderate risk (Yo29.33), and low risk (0/O26.67). According to the Blatchford risk score, 23.3% of patients had a risk score below 6 points and were considered low risk. Mortality was observed to be 6%. Misdiagnosis was observed in 10.67% of patients during the initial evaluation. Previous upper gastrointestinal bleeding, fresh blood vomiting, increased risk according to the Rockall score, syncope, low arterial blood pressure, and low hemoglobin levels were found to be associated with mortality. Risk scoring systems should be used in emergency department triage to identify low-risk patients presenting with upper gastrointestinal bleeding to reduce costs, prevent unnecessary hospitalizations, identify high-risk patients to provide better care for these patients, and prevent potential errors.