Kumar oynama bozukluğu olan hastalarda nöropsikolojik değerlendirme ve yapısal beyin incelemesi
Neuropsychological assessment and structural brain research in patients with gambling disorder
  1. Tez No: 954760
  2. Yazar: İNCİ BİRİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar Oynama Bozukluğu, Davranış Bağımlılıkları, Nöropsikolojik Değerlendirme, Sosyal Biliş, Nörogörüntüleme, Gambling Disorder, Behavioral Addictions, Neuropsychological Assessment, Social Cognition, Neuroimaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın ana hedefi eş tanısı olmayan Kumar Oynama Bozukluğu (KOB) hastalarını geniş bir nöropsikolojik test bataryasıyla değerlendirmek, beyin yapısını Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemi ile incelemek ve sağlıklı grubun verileri ile kıyaslamaktır. Yöntem: Araştırmaya 25 KOB hastası ve onlara yaş ve eğitim düzeyi açısından denk 25 sağlıklı katılımcı alınmıştır. Katılımcılara çeşitli özbildirim ölçekleri, dikkat, çalışma belleği, sözel akıcılık, planlama, soyutlama, çeldiricilerle baş etme, adlandırma, yüz tanıma, sosyal biliş, sözel ve görsel bellek öğrenme ve kayıt işlevlerini değerlendiren kapsamlı bir nöropsikolojik test bataryası uygulanmıştır. İkinci aşamada katılımcıların MRG verileri toplanmış ve CAT12 programı kullanılarak voksel temelli morfometri analizi (VBM) yapılmıştır. Bulgular: Ölçek puanlarının sonuçlarına bakıldığında; KOB grubunun Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği toplam puanı ve depresyon alt ölçek puanı, Barratt Dürtüsellik Ölçeği toplam puanı ve dikkatsel dürtüsellik, plansızlık alt ölçek puanları sağlıklı katılımcılarınkine göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. KOB grubunun Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin bir alt ölçeği olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik puanı ise sağlıklı kontrollerinkinden daha düşüktür. Nöropsikolojik test sonuçlarına göre KOB grubunun ikili benzerlikler ve semantik akıcılık testlerinde daha düşük performans sergilediği kaydedilmiştir. Buna göre KOB grubunun soyutlama becerisi ve sözel akıcılık miktarı kontrollerinkine kıyasla anlamlı düzeyde daha düşüktür. VBM analizi sonuçlarına göre, KOB grubunun bilateral fusiform girus, lingual girus, parahipokampal girus, sol inferior temporal girus, serebellum lobül 6 ve vermis lobül 4-5 gri madde hacimleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşüktür. Fakat fark izlenen alanların gri madde hacmi ile kumar oynama şiddeti, dürtüsellik ve mükemmeliyetçilik ölçek puanları arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır. Sonuç: Literatürde ağırlıklı olarak yürütücü işlevler ve fronto-striatal yapıların incelendiği görülmektedir. Bu çalışma KOB grubunun soyutlama, adlandırma, sosyal biliş ve bellek işlevlerini de değerlendirmesi açısından katkı sağlamıştır. Görüntüleme bulguları bilateral fusiform girus, lingual girus, parahipokampal girus ve serebellum yapılarının davranış bağımlılıkları araştırmalarında önemli merkezler olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate patients with Gambling Disorder (GD) without any comorbid disorders with a comprehensive neuropsychological test battery, study brain structure through Magnetic Resonance Imaging (MRI), and compare the findings with healthy control group's data. Method: The study included 25 GD patients and 25 healthy participants and they were matched for age and education. Participants fill in a variety of self-report scales, than attend to a comprehensive neuropsychological battery which assess attention, working memory, verbal fluency, planning, abstraction, cognitive inhibition, naming, facial recognition, social cognition, verbal and visual memory learning and recognition functions. After that, MRI data were collected, and the volumes and cortical thickness of cortical and subcortical regions were calculated using the Freesurfer (FS) program. Results: The results of the scale scores, the Pathological Gambling Disorder (PG) group had significantly higher total scores on the Hospital Anxiety and Depression Scale, on the depression subscale, the total score of the Barratt Impulsivity Scale, and the attentional impulsiveness and non-planning impulsiveness subscales compared to healthy participants. But the self-oriented perfectionism subscale score of the Multidimensional Perfectionism Scale was lower in the PG group than in the healthy controls. According to the neuropsychological test results, the PG group showed lower performance on the Similarities and Semantic Fluency tests. This indicates that the abstraction ability and verbal fluency of the PG group were significantly lower than those of the controls. According to VBM analysis results, the gray matter volumes of the bilateral fusiform gyrus, lingual gyrus, parahippocampal gyrus, left inferior temporal gyrus, cerebellar lobule VI, and vermis lobules IV-V were significantly reduced in the GD group compared to healthy controls. However, no significant correlation was found between these decreased grey matter volume areas in PG group and their gambling severity, impulsivity, or perfectionism scale scores.