Osmanlı imparatorluğu'nda son dönem gelinlikler 'Bursa ve İstanbul örnekleri'
Last period wedding dresses in the ottoman empire 'Bursa and İstanbul examples'
- Tez No: 954855
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, gelinlik, düğün kültürü, giyim kültürü, kültürel miras, Ottoman Empire, bridal dress, wedding culture, clothing culture, cultural heritage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde düğün ve gelinlik kültürünü Bursa ve İstanbul örnekleri üzerinden inceleyerek gelinliklerin sosyal, kültürel ve sanatsal yönlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Osmanlı toplumunda gelinliklerin yalnızca bir giysi değil, aynı zamanda toplumsal statü, kültürel kimlik ve sosyal aidiyet sembolü olduğu anlaşılmıştır. Bursa ve İstanbul şehirlerindeki gelinlik örnekleri üzerinden yapılan karşılaştırmalı analizde, gelinliklerin şekillenişinde şehirlerin sosyo-ekonomik yapısının, Batı ile olan etkileşim düzeylerinin ve yerel üretim tekniklerinin belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Anadolu' da ya da farklı şehirlerde de düğün, gelinlik kültürü ve gelenekler vardır ve halen devam etmektedir. Çalışmada ilk olarak gelinliğin tarihî gelişimi ele alınmış ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki düğün gelenekleri incelenmiştir. Ardından, Osmanlı toplumundaki giyim kültürünün genel yapısı üzerinde durulmuş ve kadınların düğünlerde giydiği gelinliklerin hem saray hem de halk arasında farklılaşan özellikleri analiz edilmiştir. İstanbul'un Batılılaşma hareketlerinin yoğun yaşandığı bir merkez olarak gelinliklerde daha modern ve Avrupai motiflerin yer aldığı; buna karşılık Bursa'da yerel dokuma ve geleneksel motiflerin daha yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın bir diğer önemli amacı ise, Osmanlı dönemine ait gelinliklerin günümüzde müzelerde sergilenmesinin tarihî ve kültürel mirasın korunması açısından taşıdığı önemi vurgulamaktır. İstanbul ve Bursa'daki müzelerde sergilenen gelinliklerin korunması, dönemin estetik anlayışı, kullanılan malzemeler ve işleme teknikleri hakkında bilgiler sunarak Osmanlı kültürel mirasının sonraki nesillere aktarılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Sonuç olarak, Osmanlı gelinlik kültürü üzerine yapılan bu araştırma, dönemin moda anlayışına dair kapsamlı bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Osmanlı giyim kültürünün günümüz modasına etkilerini değerlendirmekte ve bu alanda gelecekte yapılacak çalışmalar için önemli bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the wedding and bridal culture of the late Ottoman Empire through the examples of Bursa and Istanbul, highlighting the social, cultural, and artistic aspects of bridal attire. It has been observed that in Ottoman society, bridal dresses served not only as garments but also as symbols of social status, cultural identity, and social belonging. A comparative analysis of bridal examples from Bursa and Istanbul reveals that the shaping of these dresses was influenced by the socio-economic structures of these cities, their levels of interaction with the West, and local production techniques. In addition, there are wedding and wedding dress cultures and traditions in Anatolia or in different cities and they still continue. The study first explores the historical development of bridal attire and examines Ottoman wedding traditions. It then delves into the general structure of Ottoman clothing culture, focusing on the distinctive features of bridal gowns worn by women in both the palace and among the common people. Istanbul, as a center where Westernization movements were pronounced, shows bridal attire with more modern and European motifs, while Bursa demonstrates a more traditional style, with local fabrics and motifs commonly utilized. Another key finding of this study highlights the importance of preserving Ottoman-era bridal dresses displayed in museums today for the protection of historical and cultural heritage. Bridal gowns exhibited in Istanbul and Bursa museums offer insights into the aesthetic sensibilities of the period, as well as the materials and techniques used, ensuring the transmission of Ottoman cultural heritage to future generations. In conclusion, this research on Ottoman bridal culture provides a comprehensive perspective on the socio-cultural structure and fashion sensibilities of the period. It also assesses the influence of Ottoman clothing culture on modern fashion and serves as a valuable resource for future studies in this field.