Diyarbakır ilinde aphidoidea (homoptera) türleri ile bunların parazitoid ve parazitoidlerinin saptanması
The Determination of aphidoidea (homoptera) and their parasitoids and predators in Diyarbakır province of Turkey
- Tez No: 95502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Aphidoidea, Parazitoid, Predator I, Diyarbakır, Aphidoidea, Parasitoids, Predators II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR İLİNDE APHIDOIDEA (HOMOPTERA) TÜRLERİ İLE BUNLARIN PARAZİTOİD VE PREDATÖRLERİNİN SAPTANMASI Selime ÖLMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Yıl: 2000, Sayfa: 109 Jüri: Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY : Prof. Dn Nedim UYGUN : Doç. Dr. Cafer MART Diyarbakır ilinde Aphidoidea türleri ve bunların parazitoid ve predatörlerini belirlemek amacıyla 1998-1999 yılları arasında bu araştırma yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda Aphidoidea üst familyasına bağlı Cinarinae, Lachninae, Chaitophorinae, Callaphinae, Aphidinae, Pemphiginae, ve Anoeciinae olmak üzere yedi altfamilya'ya bağlı 32 cins ve bu cinslere bağlı 67 yaprakbiti türü tespit edilmiştir. Bunun yanısıra 5 türün ancak cins düzeyinde teşhisleri yapılmıştır. Bu yaprakbitlerinden Eulachnus tuberculostemeta (Theobald), Chaitophorus salijapanicus Essig, Callaphis juglandis (Goeze), Chromaphis juglandicola (Kaltenbach), Myzocallis coryli (Goetze), Tuberculatus pallescens Hille Ris Lambers, Aulocorthum solanı Kaltenbach, Aphis affinis Del Guercio, A. armocariae Cowen, A. avicularis Hille Ris Lambers, A. calunae Theobald, A. chloris Koch,, A. davletshinae Hille Ris Lambers, A.frangulae Kaltenbach, A. nerii Boyer de Fonscolombe, A. spiraecola Patch, A. tirucallis Hille Ris Lambers, A. urticala Gmelin, Brachycaudus cardui (L.), B. lycnidis (L.), B. tropogonis Kaltenbach, Hayhurstia atriplicus (L.), Hyadaphis tataricae (Aizenberg), Hyperomyzııs lactucae (L.), Lipaphis erysimi (Kalt.), Macros iphoniella tanatacaria (Kaltenbach), Macrosiphum funestum (Macchiati), Macrosiphum rosae (L.), Ovatus crataegarius (Walker), Rhopalosiphum nymphaeae (L.), Ureleucon sonchi (L.), Pemphigus immunis (Buckton) ve Kaltenbachiella pallida (Haliday) Diyarbakır ili ve çevresinde ilk kez tespit edilmiştir. Bu çalışmada yaprakbitlerinin avcıları olarak Cocciriellidae familyasından 23, Syrphididae familyasından 12 ve Chrysopidae ve Forficulidae familyalarından da birer tür tespit edilmiştir; Bu türlerden en yaygın olanları sırasıyla Adonia variegata (Goeze), Synharmonia conglobata (L.), Coccinella septempunctata (L.), Heringia heringi (Zetter), Episyrphus balteatus (De Geer), Paragus aegyptius Meig., Metasyrphus corollae Fabr., Chrysoperla cornea (Steph.), Hyperaspis quadrimaculata Redten., Ishiodon scutellaris (F.), Scymnus subvillosus (Goeze) ve Scymnus pallipediformis Günther olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF APHIDOIDEA (HOMOPTERA) AND THEIR PARASITOIDS AND PREDATORS IN DİYARBAKIR PROVINCE OF TURKEY Selime ÖLMEZ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: : Assoc. Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Year: 2000, Page: 109 Jury: Assoc. Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Assoc. Prof. Dr. Cafer MART In Diyarbakır province of Turkey from 1998 to 1999, this study was carried out to determine Aphidoidea and their parasitoids and predators. In the end of study, 67 aphid species were belonged to 32 genus, 7 sub-families, Cinarinae, Lachninae, Chaitophorinae, Callaphinae, Aphidinae, Pemphiginae, and Anoeciinae Aphidoidea supper-families. In addition, 5 species of them were identified only as genus. The first record aphid of species were Eulachnus tuberculostemeta (Theobald), Chaitophorus salijapanicus Essig, Callaphis juglandis (Goeze), Chromaphis juglandicola (Kaltenbach), Myzocallis coryli (Goetze), Tuberculatus pallescens Hille Ris Lambers, Aulocorthum solani Kaltenbach, Aphis affinis Del Guercio, A. armocariae Cowen, A. avicularis Hille Ris Lambers, A. calunae Theobald, A. chloris Koch., A. davletshinae Hille Ris Lambers, A. jrangulae Kaltenbach, A. nerii Boyer de Fonscolombe, A. spiraecola Patch, A. tirucallis Hille Ris Lambers, A. urticata Gmelin, Brachycaudus cardui (L.), B. lycnidis (L.), B. tropogonis Kaltenbach, Hayhurstia atriplicus (L.), Hyadaphis tataricae (Aizenberg), Hyperomyzus lactucae (L.), Lipaphis erysimi (Kalt), Macrosiphoniella tanatacaria (Kaltenbach), Macrosiphum fimestum (Macchiati), Macrosiphum rosae (L.), Ovatus crataegarius (Walker), Rhopalosiphum nymphaeae (L.), Ureleucon sonchi (L.), Pemphigus immunis (Buckton) and Kaltenbachiella pallida (Haliday). In addition, 23 species of coccinellid, 12 species of syrphid, one species of chrysopid and one species of forficulid were found as predator of aphids. Common of these species Adonia variegata (Goeze), Synharmonia conglobata (L.), Coccinella septempunctata (L.), Heringia heringi (Zetter), Episyrphus balteatus (De Geer), Paragus aegyptius Meig., Metasyrphus corollae Fabr., Chrysoperla cornea (Steph.), Hyperaspis quadrimaculata Redten., Ishiodon scutellaris (F.), Scymnus subvillosus (Goeze) and Scymnus pallipediformis Giinther were found, respectively.