Organik kaplamalı metalik malzemelerde kaplama etkinliği ve metal korozyonunun belirlenmesi
Determination of coating performance for coated metallic materials and metal corrosion
- Tez No: 95503
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLYAS DEHRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: galvanized steel.organic coatings, SO2, EIS II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ORGANİK KAPLAMALI METALİK MALZEMELERDE KAPLAMA ETKİNLİĞİ VE METAL KOROZYONUNUN BELİRLENMESİ MUZAFFER ÖZCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. İlyas DEHRİ Yıl: 2000, Sayfa: 79 Jüri : Prof.Dr. Mehmet Erbil : Doç.Dr. Melih Bayramoğlu Bu çalışmada polyester kaplamalı galvanize çelik örneklerin atmosferik korozyonuna farklı bağıl nemliliklerde SO2 gazının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla örnekler bağıl nemlilikleri %60, %70, %80, %90 ve %100 e ayarlanmış test hücrelerinde 16 gün süreyle SO2 gazı etkisinde bırakılmıştır. Test hücresinden çıkarılan örneklerin yüzey fotoğrafları çekilmiş, impedans ölçümleri yapılmış, Nyquist diyagramları elde edilmiş ve akım potansiyel eğrileri çizilmiştir. Nyquist diyagramları semi elips modele göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan %60, %70, %80, %90 bağıl nemliliklerde organik kaplamanın koruyuculuğunu bağıl neme bağlı olarak kısmen kaybettiği ve %100 bağıl nemde büyük oranda koruyuculuğun kaybolduğu görülmüştür. %60-%90 bağıl nem aralığında ve %100 bağıl nemde bekletilen örneklerin korozyonu için iki farklı elektriksel eşdeğer devre önerilmiştir. Anahtar Kelimeler : galvanize çelik, organik kaplama, SO2, EIS
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF COATING PERFORMANCE FOR COATED METALLIC MATERIALS AND METAL CORROSION MUZAFFER ÖZCAN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç.Dr.îlyas DEHRİ Year: 2000, Page: 79 Jury : Prof.Dr. Mehmet ERBİL : Doç.Dr.Melih BAYRAMO?LU In this study, the effect of SO2 gas on the atmospheric corrosion of polyester coated galvanized steel substrates in different relative humidities was investigated. For this purpose the substrates were subjected to SO2 gas for 16 days in test cells with adjusted relative humidities %60, %70, %80, %90 and %100. Before the impedance measurements surface photographs of the substrates were taken. After that impedance measurements were done and Nyquist plots were obtained. Then current-potential graphs were drawn. Nyquist diagrams were interpreted by using semi ellipse model. It was seen that organic coatings were partially lost their protective properties at relative humidities %60, %70, %80, %90 and lost their protective properties at relative humidity %100. Two different electrical equivalent circuits were proposed for the corrosion of substrates at relative humidities %60-%90 and %100.