Mobil bankacılık uygulamalarının finansal okuryazarlığa etkisi
  1. Tez No: 955048
  2. Yazar: SERKAN LAPCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal okuryazarlık, mobil bankacılık, dijitalleşme, lojistik regresyon, Financial literacy, mobile banking, digitalization, logistic regression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez, mobil bankacılık uygulamalarının, bireylerin finansal okuryazarlık seviyeleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Dijitalleşmenin finans sektörüne entegre olması, mobil bankacılık uygulamalarının gelişmesini ve bu sayede kullanıcıların finansal hizmetlere daha hızlı ve kolay erişebilmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda, yapılan çalışmanın temel amacı, mobil bankacılık uygulamalarının, kullanıcıların finansal bilgiye erişimlerini artırıp artırmadığı ve finansal karar alma süreçlerinde nasıl etkisi olduğunu değerlendirmektedir. Araştırmada, Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankanın bireysel müşterilerinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Bireylerin finansal okuryazarlık seviyeleri; yatırım yönetimi, borç ödeme düzeni ve tasarruf alışkanlıkları gibi davranış temelli kriterler üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde lojistik regresyon ve diğer istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak finansal okuryazarlık belirlenmiş, bağımsız değişkenler de bireylerin mobil bankacılık uygulaması üzerinden yaptığı işlemlerin çeşitliliği ve sıklığı üzerinden türetilmiştir. Araştırmanın sonuncunda, mobil bankacılık uygulamalarının düzenli ve çeşitli kullanımının, kullanıcıların finansal okuryazarlık seviyeleri üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın tek bir banka müşterileri üzerinden, yalnızca davranışlara dayanan bir yaklaşımla yapılması gibi sınırlılıkların etkili olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tez, mobil bankacılık uygulamalarının finansal okuryazarlığa etkilerini anlamaya yönelik literatüre yöntem olarak katkı sağlamakta, gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of mobile banking applications on individuals' levels of financial literacy. The integration of digitalization into the financial sector has facilitated the development of mobile banking applications, enabling users to access financial services more quickly and conveniently. In this context, the primary objective of this study is to evaluate whether mobile banking applications enhance users' access to financial knowledge and how they influence financial decision-making processes. The research utilized data obtained from individual customers of a bank operating in Turkey. Individuals' financial literacy levels were assessed based on behavior-oriented criteria, such as investment management, debt repayment patterns, and saving behavior. Logistic regression and other statistical methods were employed in data analysis. Financial literacy was defined as the dependent variable, while independent variables were derived from the diversity and frequency of transactions performed by individuals via mobile banking applications. The findings of the study revealed that the regular and diverse use of mobile banking applications does not have a direct impact on users' financial literacy levels. It should be noted that this result may be influenced by the limitations of the study, such as the use of data from a single bank and the exclusive focus on behavior-based metrics. This thesis contributes to the literature by providing a methodological framework for understanding the effects of mobile banking applications on financial literacy and offers recommendations for future research.