Çukurova'daki yabancı otlar ve bunların biyolojik mücadele olanakları
Weeds and their biological control possibilities in Çukurova region
- Tez No: 95506
- Danışmanlar: PROF. DR. F. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Weed, biological control n DOKÜMANTASYON UEU6MM
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA' DAKÎ YABANCI OTLAR VE BUNLARIN BİYOLOJİK MÜCADELE OLANAKLARI MURAT OKŞAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. F. NEZİHİ UYGUR Yıl: 2000, Sayfa: 86 Jüri :Prof. Dr. F. NEZİHİ UYGUR Prof. Dr. M. ASİL YILMAZ Prof. Dr. CENGİZ DARICI Bu çalışmada, Çukurova Bölgesi yabancı ot türleri, bu yabancı ot türlerinin Çukurova Bölgesi' ndeki yaygınlıkları, konukçuluk ettiği böcek etmenleri, dağılımları ve biyolojik mücadele olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla mısır, pamuk, diğer kültür bitkileri (turunçgil, bamya, asma, soya, buğday, domates, susam, yerfıstığı, fasulye) ve tarla kenarında bulunan yabancı ot türleriyle çalışılmıştır. Çukurova Bölgesi mısır ekim alanlarının % 13.21' i Cyperus rotundus L. (topalak) ile kaplıdır. Pamuk'ta ise Prosopis farcta (Banks, and Sol) Mac. (çeti) % 8,87 oranındaki kaplama alam ve % 56.25' lik rastlama sıklığı ile en Önemli yabancı öt olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer kültürlerdeki Cyperus rotundus L. örneklenen alanların % 43 AT sinde“rastlama sıklığı”olarak görülmüştür. Yine örneklenen alanlarda bu yabancı otun kapladığı alan % 15.30' dur. Tarla kenarında Cynodon dactylon (L.) Pers. (köpek dişi ayrığı) hem % Rastlama Sıklığı (% 42.30), hem de % Genel Kaplama Alanı (%8.76) açısından en önemli türdür. Yapılan arazi çalışmalarında, 28 yabancı ot türü üzerinde 35 adet farklı böcek etmeni saptanmıştır. Anahtar Kelimeler. Yabancı ot, biyolojik mücadele
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS WEEDS AND THEIR BIOLOGICAL CONTROL POSSIBILITIES IN ÇUKUROVA REGION MURAT OKŞAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. F. NEZİHİ UYGUR Year: 2000, Pages: 86 Jury :Prof. Dr. F. NEZİHİ UYGUR Prof. Dr. M. ASİL YILMAZ Prof. Dr. CENGİZ DARICI Weed species and distribution in Çukurova Region were determined in this study. Arthropod pests on these weeds, their distribution and their possibilies as biocontrol agents were also investigated. For this purpose weed in corn, cotton fields, field margins and other cultivated areas (citrus, gumbo, vineyard, soybean, wheat, tomato, sesame, groundnut, bean) were surveyed ir order to examine the coverage and frequency of weeds. 13.21 % of corn fields in Çukurova were covered by Cyperus rotundus L. (Purple nutsedge). In cotton fields, Prosopis farcta (Banks, and Sol) Mac. (Mesquite) was the most important weed species with 8.87 % coverage. The frequency of this weed was 56.25 %. 43.47 % of other crops was covered by C. rotundus. The cover and frequency of this weed were 15.30 % and 43.47 % respectively. In field margin Cynodon daciylon (L.) Pers. (Bermuda grass) was the most important weed species. This weed covered 8.76 % of surveyed field margins with 42.30 % frequency. In field studies, 35 different arthropod pests on 28 weed species were identifed.