All-trans retinoik asit ve kurkuminin kombinasyonel tedavisinin glioblastoma üzerindeki in vitro anti-kanser etkisinin araştırılması
Investigation of the in vitro anti-cancer effect of combinational treatment of all-trans retinoic acid and curcumin on glioblastoma
  1. Tez No: 955103
  2. Yazar: CEYDA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Onkoloji, Biochemistry, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastoma, U87, ATRA, Kurkumin, Kombinasyon tedavisi, Glioblastoma, U87, ATRA, Curcumin, Combination therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Glioblastoma multiforme (GBM), invaziv doğası, yüksek nüks oranı ve standart tedavilere karşı geliştirdiği direnç nedeniyle kötü prognoza sahip, son derece agresif bir beyin tümörüdür. Özellikle heterojen tümör yapılarında, tek ajanlı tedavilerin sınırlı etkinliği, yeni ve çok yönlü terapötik stratejilerin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu tez çalışmasında, All-Trans Retinoik Asit (ATRA) ve kurkuminin kombinasyonel tedavisinin U87 glioblastoma hücreleri üzerindeki in vitro anti-kanser etkileri araştırılmıştır. İlk aşamada, doz ve zamana bağlı sitotoksik etkiler xCELLigence sistemi kullanılarak gerçek zamanlı olarak izlenmiş, ardından seçilen doz ve zaman aralığında Annexin V-FITC/PI boyama yöntemi ile apoptoz mekanizması değerlendirilmiştir. En etkili kombinasyon dozu ile gerçekleştirilen LC-MS/MS tabanlı proteomik analizler, bu kombinasyonun apoptoz, hipoksi, oksidatif stres ve inflamasyon gibi çok boyutlu hücresel stres yanıtlarını eşzamanlı olarak aktive ettiğini göstermiştir. Elde edilen bulgular, kombinasyonel tedavi yaklaşımın glioblastoma tedavisinde önemli bir terapötik potansiyel taşıyarak ilerideki in vivo ve klinik araştırmalar için bir temel sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma multiforme (GBM) is a highly aggressive brain tumor with poor prognosis due to its invasive nature, high recurrence rates, and resistance to standard therapies. The limited efficacy of single-agent treatments, especially in heterogeneous tumor structures, highlights the need for the development of novel and multifaceted therapeutic strategies. In this thesis, the in vitro anti-cancer effects of a combinational treatment involving All-Trans Retinoic Acid (ATRA) and curcumin on U87 glioblastoma cells were investigated. In the initial phase, dose- and time-dependent cytotoxic effects were monitored in real time using the xCELLigence system, followed by the evaluation of apoptotic mechanisms through Annexin V-FITC/PI staining. Proteomic analyses based on LC-MS/MS, performed with the most effective combination dose, revealed that the treatment simultaneously activated multidimensional cellular stress responses, including apoptosis, hypoxia, oxidative stress, and inflammation. The findings demonstrate that this combinational therapy approach holds significant therapeutic potential in glioblastoma treatment and provides a valuable foundation for future in vivo and clinical studies.