İnfluenza ve RSV test sonuçlarının Biofire solunum yolu etkenleri multipleks PZR testi (22 etken) ve BD Max respiratory viral panel (solunum paneli 3'lü) kitleri ile karşılaştırılması: retrospektif bir çalışma
Comparison of influenza and RSV test results with Biofire respiratory pathogens multiplex PCR test (22 pathogens) and BD Max respiratory viral panel (3-respiratory panel) kits: a retrospective study.
  1. Tez No: 955104
  2. Yazar: İDİL SEVİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: RSV, influenza A, influenza B, moleküler epidemiyoloji, Profilaksi, Çocuk sağlığı, İnfluenza virüs, Prophylaxis, Child health, Influenza virus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Mononegavirales sınıfının Pneumoviridae ailesine ait, zarflı, tek sarmallı, negatif polariteli RNA virüsü olan RSV, A ve B olmak üzere iki tipte bulunur ve esas olarak damlacık yoluyla bulaşır. RSV, çocukluk çağında en yaygın akut alt solunum yolu enfeksiyonlarından biridir. Üç yaşına kadar çoğu çocuk RSV ile enfekte olur. Virüsün inkübasyon süresi ortalama 4-5 gün olup, 2-8 gün arasında değişmektedir. Burun akıntısı, öksürük, ateş, hışıltı ve dispne klinik belirtiler arasındadır. Pnömoni, bronşiyolit ve trakeobronşit, RSV'den kaynaklanabilir. Özellikle prematüre bebekler, uzun süreli akciğer hastalığı veya konjenital kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişiler bu riskle daha fazla karşılaşır. Profilakside palivizumab adlı monoklonal antikor kullanılmaktadır. İnfluenza, influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İnfluenza, Orthomyxoviridae familyasından olan, negatif yönlü, tek zincirli, RNA virüsüdür. Halk arasında grip olarak bilinir. A, B, C ve D olmak üzere 4 çeşittir. İnfluenza A virüsü, insanları, hayvanları ve kuşları enfekte eden en yaygın grip virüsüdür. İnfluenza hastalığının bulaşması için virüsle enfekte olan kişi ile yakın temas etmek yeterlidir. Bu yakın temas sırasında kişideki damlacıklar hava yolu ile karşısındakine geçebilir. Bu çalışmada, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) laboratuvarına gönderilen nazofaringeal sürüntü örneklerinde RSV, İnfluenza A ve B'nin BioFire Solunum Yolu Etkenleri Multiplex PZR Testi ve BD Max Respiratory Viral Panel kitleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu etkenlerin moleküler alt tiplendirilmesi, mevsimsel dağılımları ve yaş ile cinsiyet ilişkileri değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, 0-86 yaş aralığındaki 200 hasta örneği analiz edilmiştir. BioFire testi ile RSV, İnfluenza A/B pozitifliği veya negatifliği saptanan örnekler, BD Max Respiratory Viral Panel ile tekrar değerlendirilmiştir. Sonuçlar karşılaştırılarak test yöntemlerinin etkinliği analiz edilmiştir. Bu çalışmada, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) laboratuvarına gönderilen nazofaringeal sürüntü örneklerinde RSV, İnfluenza A ve B'nin BioFire Solunum Yolu Etkenleri Multiplex PZR Testi ve BD Max Respiratory Viral Panel kitleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu etkenlerin moleküler alt tiplendirilmesi, mevsimsel dağılımları ve yaş ile cinsiyet ilişkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
RSV, an enveloped, single-stranded, negative-sense RNA virus belonging to the Pneumoviridae family of the Mononegavirales class, is found in two types, A and B, and is mainly transmitted by droplet. RSV is one of the most common acute lower respiratory tract infections in childhood. Most children up to the age of three are infected with RSV. The incubation period of the virus is 4-5 days on average, ranging from 2-8 days. Rhinorrhea, cough, fever, wheezing, and dyspnea are among the clinical symptoms. Pneumonia, bronchiolitis, and tracheobronchitis can be caused by RSV. Especially premature babies, those with long-term lung disease or congenital heart disease, and those with a weak immune system face this risk more. The monoclonal antibody called palivizumab is used in prophylaxis. Influenza is a contagious respiratory tract disease caused by influenza viruses. Influenza is a negative-sense, single-stranded, RNA virus from the Orthomyxoviridae family. It is commonly known as the flu. It has 4 types: A, B, C, and D. Influenza A virus is the most common flu virus that infects humans, animals, and birds. Close contact with a person infected with the virus is sufficient for influenza disease to spread. During this close contact, droplets from the person can be transmitted to the other person via the air. This study aimed to compare RSV, Influenza A, and B in nasopharyngeal swab samples sent to the Polymerase Chain Reaction (PCR) laboratory of the Department of Medical Microbiology at Bursa Uludağ University with the BioFire Respiratory Tract Agents Multiplex PCR Test and BD Max Respiratory Viral Panel kits. In addition, the molecular subtyping of these agents, their seasonal distribution, and their age and gender relationships were evaluated. Within the scope of the study, 200 patient samples between the ages of 0-86 were analyzed. Samples with positive or negative RSV and Influenza A/B detected with BioFire test were re-evaluated with BD Max Respiratory Viral Panel. The results were compared and the effectiveness of the test methods was analyzed. This study aimed to compare RSV, Influenza A and B in nasopharyngeal swab samples sent to Bursa Uludağ University Medical Microbiology Department Polymerase Chain Reaction (PCR) laboratory with BioFire Respiratory Tract Agents Multiplex PCR Test and BD Max Respiratory Viral Panel kits. In addition, molecular subtyping of these agents, seasonal distributions and age and gender relationships were evaluated.