Arka kapsül kesafetinde yapılan Nd: YAG kapsülotominin retina koroid ve optik sinir başı mikrovasküler yapıları üzerine etkilerini değerlendirmek
Evaluation of the effects of Nd: YAG capsulotomy on the microvascular structures of the retina, choroid, and optic nerve head in posterior capsule opacification
- Tez No: 955133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY UÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nd: YAG lazer kapsülotomi, Arka Kapsül Kesafeti, Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Nd: YAG Laser Capsulotomy, Posterior Capsular Opacification, Optical Coherence Tomography Angiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, komplikasyonsuz katarakt cerrahisi sonrası gelişen arka kapsül kesafeti (AKK) tedavisinde uygulanan Nd:YAG lazer kapsülotominin retina, koroid ve optik sinir başı mikrovasküler yapılar üzerindeki erken dönem etkilerini optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Mart 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında, komplikasyonsuz katarakt ameliyatı sonrası gelişen AKK nedeniyle Nd:YAG lazer kapsülotomi uygulanan 37 hastanın 41 gözü çalışmaya dâhil edildi. Uygun olan 20 hastanın diğer gözü kontrol grubu olarak değerlendirildi. Hastaların YAG lazer öncesi ve lazer sonrası 1. hafta ve 1. ayda, EİDGK, GİB, AL bulguları kaydedildi ve değerlendirildi. 3 farklı vizitte OKT, OKTA çekimleri yapıldı. OKT ile makula, retina sinir lifi tabakası (RSLT), koroid kalınlığı ve koroidal vasküler indeks değerlendirildi. OKTA ile retina ve optik sinir başı mikrovasküler damar yoğunluğu ve foveal avasküler zon (FAZ) çevresi damar yoğunluğu ve FAZ durumu değerlendirildi. Bulgular: Lazer sonrası 1. hafta görme keskinliğinde belirgin artış izlendi ve 1. ayda bu artış korundu. Göz içi basıncı (GİB), AL ve Kornea endotel hücre sayısı parametrelerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Santral makula kalınlığında (SMK) anlamlı fark izlenmedi. Total, nazal ve temporal RSLT kalınlığında lazer sonrası anlamlı artış izlendi. Subfoveal koroid kalınlığı (SKK) ve KVİ değerlerinde lazer öncesi ve sonrası anlamlı fark yoktu. Makula yüzeysel kapiller pleksus (YKP) ve derin kapiller pleksus (DKP) damar yoğunluğunda lazer sonrası anlamlı artış izlendi. FAZ alanı 1. haftada lazer öncesine göre arttı ve 1. ayda fark izlenmedi. Foveal damar yoğunluğunda lazer sonrası anlamlı bir artış izlendi. Optik sinir başı damar yoğunluğu ve çevresi radyal peripapiller kapiller pleksusun (RPKP) bazı kadranlarında da lazer sonrası damar yoğunluğunda artış izlendi. 20 gözün kontrol grubu ile karşılaştırmasında YKP bazı kadranlarında (temporal parafovea, temporal ve nazal perifovea) damar yoğunluğu preop ölçümlerde kontrol grubuna göre düşüktü. YKP ve DKP damar yoğunluğunda; düşük (≤75mJ) ve yüksek enerji (> 75mj) grupları arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Nd:YAG kapsülotomi, görme keskinliğinde anlamlı iyileşme sağlamakta olup, lazer uygulamasının ardından makula ve optik sinir başı düzeyinde mikrovasküler damar yoğunluğunda belirgin artış izlenmiştir. Bu değişiklikler, toplam enerji miktarından bağımsız olarak erken dönemde OKTA ile tespit edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the early effects of Nd:YAG laser capsulotomy on the microvascular structures of the retina, choroid, and optic nerve head in the treatment of posterior capsular opacification (PCO) following uncomplicated cataract surgery, using optical coherence tomography angiography (OCTA). Materials and Methods: A total of 41 eyes from 37 patients who underwent Nd:YAG laser capsulotomy due to PCO between March 2024 and March 2025 were included. The fellow eyes of 20 patients served as a control group. For all patients, data on best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), and axial length (AL) were recorded and evaluated before YAG laser treatment, as well as at the 1st week and 1st month after the procedure. OCT and OCTA imaging were performed at three different visits. Using OCT, macular thickness, peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, choroidal thickness, and the choroidal vascular index were assessed. Using OCTA, microvascular vessel density in the retina and optic nerve head, periphery vessel density around the foveal avascular zone (FAZ), and FAZ characteristics were evaluated. Results: A significant improvement in visual acuity was observed at the first week following the laser procedure, and this improvement was maintained at the first month. No significant changes were observed in intraocular pressure (IOP), axial length (AL), or corneal endothelial cell count. There was no significant difference in central macular thickness (CMT). However, a significant increase was observed in total, nasal, and temporal peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness after the laser procedure. No significant changes were found in subfoveal choroidal thickness (SFCT) or choroidal vascular index (CVI). A significant increase was detected in vessel density in both the superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP) of the macula following the laser. The foveal avascular zone (FAZ) area increased at the first week compared to pre-laser measurements but showed no difference at the first month. Foveal vessel density significantly increased after the laser. An increase in vessel density was also observed in the optic nerve head and in certain quadrants of the surrounding radial peripapillary capillary plexus (RPCP) following the laser. In comparison with the control group (20 eyes), vessel density in certain quadrants of the SCP (temporal parafovea, temporal and nasal perifovea) was found to be lower in the preoperative measurements of the laser group. No significant differences were observed in SCP or DCP vessel density between the low-energy (≤75 mJ) and high-energy (>75 mJ) laser groups. Conclusion: Nd:YAG capsulotomy significantly improves visual acuity and induces early increases in microvascular density in the macular capillary plexuses and the peripapillary region, independent of total laser energy applied. These vascular responses can be effectively quantified using OCTA in the early postoperative period.