Türk pamuğunun ihracat rekabeti ve uluslararası piyasalardaki gelişmelerin Türk pamuk ve pamuklu dokuma sektörü açısından değerlendirilmesi
The Export competition of Turkish cotton and the evaluation of the development in international markets in terms of Turkish cotton and cotton textile sector
- Tez No: 95529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Tekstil, İhracat Rekabeti, Rekabet Üstünlüğü, Cotton, Textile, Export Competition, Competitive Advantage
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TURK PAMUĞUNUN İHRACAT REKABETİ VE ULUSLARARASI PİYASALARDAKİ GELİŞMELERİN TÜRK PAMUK VE PAMUKLU DOKUMA SEKTÖRÜ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Fikriye Özmen ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr.Necat ÖREN Prof. Dr. Nejat ERK Prof.Dr.Şinasi AKDEMİR Yıl 1999, Sayfa: 65 İhracat rekabetinde ülkelerin uzun vadede rekabet gücünü koruyabilmeleri ve geliştirebilmeleri, ürün kalitesini düşürmeden maliyet avantajı elde etmelerine ve pazar genişliğine bağlı bulunmaktadır. Rekabet tanın ürünlerinde yapıldığında, devlet müdahalesi ile karşı karşıya bulunulmaktadır. Çünkü tarım sektörüne dünya genelinde devlet müdahalesi bulunmaktadır. Bu müdahaleler; ürün arzı ve fiyatı üzerinde etkili olmaktadır. Tarım ürünlerinden pamuk bir sanayi bitkisi olduğundan müdahalenin yoğun olduğu ürünler arasında bulunmaktadır Dolayısı ile dünyada pamuk üretim ve ticareti devlet müdahalesi allında yürütülmektedir. Günümüzde ülkeler pamuk ihracatında, pamuğu işleyerek veya doğrudan hanı pamuk olarak ihraç etme eğilimindedirler. Doğrudan ihraç etmek isteyen ülkeler zamanla bu alanda devlet desteğinin yanında, AR-GE çalışmaları sonucunda kaliteyi arttırmışlardır. Kaliteyle birlikle uzun vadede maliyet istikrarını sağlayan ABD gibi ülkeler ihracatla fiyat ve miktar olarak üstünlük elde etmiştir. Uzun vadede maliyet avantajını sürdüremeyen ülkelerin ihracatı gerilemektedir. Bunda pamuğun verim ve kalitesini yükseltecek AR-GE çalışmalarının yetersiz olmasının dışında, pamuğa katma değer yaratarak ihraç etine eğiliminde olmalarının önemi bulunmakladır. Bu ülkelerde hükümetlerin pamuk üzerinde uygulamış oldukları özellikle pazar ve fiyala yönelik politikaların da etkisi bulunmaktadır. Araştırma sonucunda Türkiye ve Pakistan'da pamuk üretiminde maliyet artışı ve iç piyasada tüketimin artması fiyatlara yansıdığından, pamuğun dış piyasada pahalı olması, bu ülkelerin rekabeti zayıflamıştır Bu ülkelerde pamukta katma değer yaratarak üretme eğilimi, pamuğun iç piyasada tükenmesine neden olmuştur. ABD ve Avustralya'da tekstil üretiminin artmaması pamuk tüketimini arttırmamıştır. Kaliteli pamuk ve üretim yöntemindeki pratikler sonucu bu ülkelerin rekabet gücünde bir gerileme görülmemiş, tam tersine Avustralya'nın daha da artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THE EXPORT COMPETITION OF TURKISH COTTON AND THE EVALUATION OF THE DEVELOPMENTS IN INTERNATIONAL MARKETS IN TERMS OF TURKISH COTTON AND COTTON TEXTILE SECTOR Fikriye Özmen DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr.Necat ÖREN Prof.Dr.Nejat ERK Prof.Dr.Şiııasi AKDEMİR Year: 1999, Pages: 65 In export competition, the competition continuity of countries in the long term depends on firstly their obtaining cost advantage without decreasing the quality of goods and secondly the width of market condition. When the competition is made in agricultural sector, government interference will be faced. The reason for this is that governments' interference exists in agricultural sector throughout the world. The interference is effect ivc upon the demand and cost of yield. Among agricultural crops, the cotton, however is one of the most interference getting crop because it is industrial textile. Therefore, cotton production and trade are made under the interference in the world. Nowadays, countries, in export, have faced to two options that arc export cotton lint and cotton used in the textile. The countries, which would prefer export cotton lint, in time, have increased the quality from the result of research studies in this field besides government support. Countries like the USA, which have the quality and cost stability in the long term, also have competitive advantage in export. In the long term, the countries, which don't continue cost advantage, fall behind in export. The main reason for this is the insufficient research studies. Another reason is the increase in textile production. Also, the governments in these countries have unfair policy upon the market and price of cotton. This research shows that production costs of colton in Türkiye and Pakistan have increased. And this cost has been affecting the export price. Therefore, the competitive advantages of these countries have been narrowed. The tendency of producing value-added cotton in textile industry has caused the consumption of domestic colton in these countries. Nevertheless the lack of increase in the textile sector in the USA and Australia haven't increased the consumption. These countries with the cost advantage and the quality or cotton have continued their export competition. Australia has even increased her competitive advantage a lot more than her former position.