Stability of channel flow with temperature and shear rate dependent viscosity
Viskozitesi sıcaklık ve kayma oranına bağlı olan inelastik bir akışkanın stabilitesinin incelenmesi
- Tez No: 95530
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pseudospektral metod, lineer stabiiite, Poiseuille akış IV, Pseudospectral method, linear stability, Poiseuille flow. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ VİSKOZİTESİ SICAKLIK VE KAYMA ORANINA BAĞLI OLAN İNELASTİK BİR AKIŞKANIN KANAL AKIŞININ STABÎLİTESİNİN İNCELENMESİ COŞKUN ÖZALP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yıl: 2000, Sayfa: 59 Jüri Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Doç. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Bu tezde, viskozitesi sıcaklığa ve kayma oranına bağlı olan Newtoniyen olmayan inelastik bir akışkanın düz bir kanalda bir basınç gradyeni altında Poiseuille akıştaki stabilitesi Chebyshev Spektral metod kullanılarak nümerik olarak çözülmüştür. Akışkanın reolojik modeli iki sabit parametreye bağlı olan Carreau reolojik modeli ile ifade edilmiş olup akışın sıkıştınlamaz ve izotermal olmadığı kabulleri yapılmıştır. Özdeğer problemi QZ algoritması kullanılarak çözülmüştür ve denklemler Chebyshev polinomlan serisine açılarak diskrit hale getirilmiştir. Sıcaklık ve Carreau reolojik modeli parametrelerinin stabiiite ve hız profiline olan etkileri ayn ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STABILITY OF CHANNEL FLOW WITH TEMPERATURE AND SHEAR RATE DEPENDENT VISCOSITY COŞKUN ÖZALP DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Year: 2000, Pages: 59 Jury : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Assoc. Prof. Dr. R. Tuğrul OGULATA In this study, the linear stability of Plane Poiseuille flow is studied for a non- Newtonian inelastic liquids exhibiting exponential viscosity temperature dependence in a straight channel driven by a pressure gradient. In the analysis of non-Newtonian liquids Carreau rheological model which has two constant parameters is used and the flow is considered incompressible and non-isothermal. Discritezation is performed using a Pseudospectral technique based on Chebyshev polynomial expansions. The resulting generalized matrix eigenvalue problem is solved using the QZ algorithm. The effects of the temperature and parameters of Carreau rheological model on velocity profile and stability are investigated.