Seyhan baraj gölü sazan (cyprinus carpio linnaeus, 1758) ve sudakları (sander lucioperca, Bogustkaya ve Naseka, 1996) için uygun ağ göz genişliğinin belirlenmesi
Identification of the suitable mesh size for the carp (cyprinus carpio linnaeus, 1758) and pike-perch (sander lucioperca, Bogustkaya ve Naseka, 1996) inhabiting in Seyhan dam lake
  1. Tez No: 95528
  2. Yazar: CANER ENVER ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DURSUN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan, Sudak, Ağ Göz Genişliği, Avcılık, Üreme Biyolojisi, Seyan Baraj Gölü, Seçicilik, Carp, Pike-perch, Mesh size, Reproductive Biology, Fisheries, Seyhan Dam Lake, Selectivity. n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SEYHAN BARAJ GÖLÜ SAZAN (Cyprimts carpio Linnaeus, 1758 ) VE SUDAKLARI {Sander lucioperca Bogustkaya & Naseka, 1996) İÇİN UYGUN AĞ GÖZ GENİŞLİĞİNİN BELİRLENMESİ Caner Enver ÖZ YURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Dursun AVŞAR Yıl: 2000, Sayfa: 68 Jüri: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Yrd. Doç. Dr. Ali İSMEN Eylül 1998- Kasım 1999 tarihleri arasında Seyhan Baraj Gölü'nde yürütülen bu çalışma ile sazanlarda ilk eşeysel olgunluk boyunun erkeklerde 28cm; dişilerde ise 28.8cm olduğu saptanmıştır. Ayrıca Gonado Somatik İndeks ve Kondisyon Faktörü değerlerinin aylık değişimi, sazanların Mayıs başından Temmuz ortasına kadar olan dönemde ürediklerini göstermiştir. Sazanlar için Seçicilik Faktörünün (SF) 6. 120 ve kullanılması gereken en küçük ağ göz genişliğinin ise 50mm olduğu hesaplanmıştır. Sudaklarda ilk eşeysel olgunluk boyunun erkeklerde 22cm; dişiler için ise 23cm olduğu bulunmuştur. Gonado Somatik İndeks ve Kondisyon Faktörü değerlerinin aylık değişiminden, bu türün üreme eylemini Şubat ile Mayıs aylan arasında gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Sudak avcılığında kullanılan 28, 30 ve 32mm'lik ağların sazanlar için "Büyüme Aşın AvcılığT'na neden olabileceği gerekçesiyle sudak avcılığının tamamen paraketayla yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS IDENTIFICATION OF THE SUITABLE MESH SIZE FOR THE CARP {Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 ) AND PIKE-PERCH {Sander lucioperca Bogustkaya & Naseka, 1996) INHABITING IN SEYHAN DAM LAKE Caner Enver ÖZ YURT DEPERTMANT OF FISHERIES INSTUTIE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Dursun AVŞAR Year: 2000 Pages: 68 Jury: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Asisist. Prof. Dr. Ali İSMEN This study was carried out between September 1998 and December 1999 in Seyhan Dam Lake. The length at first maturity was determined for carp as 28cm for males and 28.8cm for females. The mountly changes of the Gonado Somatik Index and Condition Factor values indicated mat; the carp reproduce from the beginning of May to the mid July. Selectivity factor and the minimum mesh size wideness for the carp was calculated 6.120 and 50mm respectively. The length at first maturity for pike-perch was found to be as 22cm for males and 23cm for females. The mountly changes of the Gonado Somatik Index and Condition Factor values represented that, this species reproduce between the period February and May. The net with 28, 30 and 32mm mesh size, used in order to catch pike-perch, should not use in the lake because of the“Growth Overfishing”to the carp. So it was recommended that pike- perch fishing should be made by longline