Diyarbakır ve ilçelerinde karpuzlarda görülen virüs hastalıklarının surveyi
Survey on the virus diseases of watermelon in Diyarbakır and districts
  1. Tez No: 95536
  2. Yazar: SIDIKA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ASİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Watermelon, Virus Diseases, Identification
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİYARBAKIR VE İLÇELERİNDE KARPUZLARDA GÖRÜLEN VİRÜS HASTALIKLARININ SURVEY! SIDIKA ÖZTÜRK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA - FİTOPATOLOJİ ANABÎLİM DALI Danışman : Prof Dr. Mehmet Asil YILMAZ Yıl : 2000, Sayfe58 Jüri : Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Doç. Dr. Nebahat SARI Diyarbakır Merkez, Bismil, Silvan, Çınar, Kocaköy, Ergani, Çermik, Lice ve Eğil İlçelerinde yoğun olarak karpuz tarımı yapılan alanlarda surveylerde yaprak kıvırcıklığı, klorotik beneklenmeler, mozaik oluşumları, incelme ve meyve deformasyonlan tipinde simptomlar gözlenmiştir. Bu simptomlara neden olan etmen veya etmenleri saptamak amacıyla 1998 yılı Ağustos ve Eylül aylarında hastalıklı bitkilerden örnekler alınmıştır. Alman örnekler laboratuvara getirilerek mekanik inokulasyonla otsu indikatörlere aşılanmıştır. Aynca DAS-ELISA testleriyle ZYMV, CMV, WMV-2, SqMV, PRSV ve CABYV virüslerine karşı testlenmiştir. Yapılan testler sonucunda alman 60 örnekten 53 tanesinin bir veya daha fâzla virüsle bulaşık olduğu saptanmıştır. Alman örnekler içerisinde en çok ZYMVnin bulunduğu bunu WMV-2 ve CMV'nin takip ettiği ortaya konmuştur. Bununla birlikte Çermik bölgesinden alınan örneklerde virüs bulunmadığı belirlenmiştir. Bu örneklerden Bismil-2 nolu örnek kabak bitkisi üzerinde çoğaltılarak yapılan kısmi purifikasyon sonucunda OD260/28O oram 1.20 olarak bulunmuştur. Biyolojik ve serolojik çalışmalar sonucunda Diyarbakır Bölgesi karpuzlarında ZYMV, CMV, WMV-2, SqMV, PRSV ve CABYV virüsleri saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Karpuz, Virüs Hastalıkları, Tamlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SURVEY ON THE VIRUS DISEASES OF WATERMELON IN DİYARBAKIR AND DISTRICTS SflMKAOZTURK DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION/ PHYTOPATHOLOGY DIVISION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Year : 2000, Pages: 58 Jury : Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN Assoc. Prof. Dr. Nebahat SARI In the course of survey performed in Diyarbakır (Center), Bismil, Silvan, Çınar, Kocaköy, Ergani, Çermik, Lice and Eğü the symptoms of leaf curling, chlorotic spots, mosaic, and fiuit deformations were detected on watermelon plants grown in the regions. In order to identify the causal organism responsible of these symptoms, samples were collected during August and September in 1998. The samples were transferred to the laboratoires and inoculated to indicator plants and tested against ZYMV, CMV, WMV-2, SqMV, PRSV, and CABYV by ELISA. Out of 60 samples, 53 were found infected with one virus or more. ZYMV was found the prevailing virus and followed by WMV-2 and CMV. No virus was detected on plants collected from Çermik region. The sample Bismil-2 infected with WMV-2 cultured on squash was given 1.20 in semi purified preparations. As a result the precence of ZYMV, CMV, WMV-2, SqMV, PRSV and CABYV were identified by serological and biological methods on watermelon plants grown in Diyarbakır region