Lazer-plazma etkileşme mekanizmalarının incelenmesi
A Study of laser-plasma interaction mechanisms
- Tez No: 95535
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL UFUKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plazma, Parçacık Hızlandırması, Uyanma Alanı, Bilgisayar Simıulasyonu, Plasma, Particle Acceleration, Wake Field, Computer Simulation II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ LAZER-PLAZMA ETKİLEŞME MEKANİZMALARININ İNCELENMESİ O. Murat OZKENDIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE Yıl: 2000, Sayfa: 91 Jüri: Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE : Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR : Y. Doç. Dr. Zerrin ESMERLİGİL Gelecekteki hızlandırıcı teknolojisinde, plazmaların önemli uygulamaları olacaktır. Bunun bir uygulaması olarak lazer sürücülü füzyon, büyük bir bilimsel ilgiye sahiptir. Plazmanın elektron demetleriyle uyarılması uzun yıllardan beri plazma fizikçilerinin çalıştığı bir konudur. Lazer-plazma etkileşmeleri ile ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda çok sayıda teorik ve deneysel çalışma yapılmıştır. İvmelendirme mekanizması bilgisayar simulasyonları ile kolayca gözlenebilmektedir. Bu çalışmada, soğuk demet ile soğuk plazma etkileşmesi bir boyutlu elektrostatik süreç içinde çalışılmıştır. İvmelendirme mekanizması, bilgisayar simulasyonuyla belirlenmiş, ayrıca ivmelendirme parametreleri hesaplanmıştır. Hesaplanan sonuçlar, bilgisayar simulasyonu ile uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY OF LASER-PLASMA INTERACTION MECHANISMS O. Murat OZKENDIR DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supcrvizor: Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE Year: 2000, Pages: 91 Jury: Prof. Yüksel UFUKTEPE : Assoc. Prof. Metin ÖZDEMİR : Assist. Prof. Zerrin ESMERLİGİL Plasmas may have useful applications in future accelerator technology. Laser- driven fusion is one of the great scientific challenges of our times. The excitation of plasma by electron beams has been of interest to plasma physicists for many years. During the past few years there has been a great deal of theoretical and experimental works on laser-plasma interactions. The acceleration mechanism of this process can be easily observed by computer simulations. In this study, cold beam and plasma interactions were studied by using one dimensional electrostatic process. The mechanism of acceleration process has been determined by computer simulation. The acceleration parameters were calculated. The calculated results are in good agreement with the computer simulations.