Dane kalitesi yönünden farklılık gösteren makarnalık buğday çeşitlerinde daneye protein birikim seyri ve kalite ile ilişkisi
A Study on the association between protein accumulation pattern and vitrousness in durum wheat cultivars with different quality
- Tez No: 95537
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Durum wheat, protein accumulation, vitreousness, grain growth rate and duration. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DANE KALİTESİ YÖNÜNDEN FARKLILIK GÖSTEREN MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE DANEYE PROTEİN BİRİKİM SEYRİ VE KALİTE İLE İLİŞKİSİ OLCAY BİLDİRİCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Müjde KOÇ Yd : 2000, Sayfa : 56 Jüri rProf.Dr. Tacettin YAĞBASANLAR :Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Çalışma makarnalık buğdayda (Triticum turgidum L. var. Durum), protein birikim seyri ile camsılık arasındaki ilişki hakkında bilgi birikimi sağlayabilmek amacıyla 1997/98 yetiştirme mevsiminde iki erkenci ve iki geçci çeşitle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi kıraç arazisinde yürütülmüştür. Normal azot uygulaması (ekim ve kardeşlenmede 30 kg N/ha, sapa kalkmada 20 kg N/ha (NK:30+30+20 kg N/ha)) yanında gelişmenin geç döneminde yapılan azot takviyesi (NK azot uygulamasına takviye çiçeklenmede 80 kg N/ha (NT: 30+30+20+80 kg N/ha)) yapılarak çeşitlerde, dane büyümesi ve daneye protein birikimi izlenmiş, olgunlukta dane kalite özellikleri belirlenmiştir. Dane büyüme hızı ve süresi ile protein birikim hızı ve süresi yönünden önemli çeşit farkları saptanmış olmasına rağmen; dane ağırlığı ve dane protein içeriği yönünden çeşit farkları çok belirgin olmamıştır. Geç dönemde yapılan azot takviyesi dane büyüme hızını azaltırken, dane dolum süresinin uzamasına neden olmuştur. Protein birikimi yönünden azotun etkisi erkenci çeşitlerde dane büyümesine benzer olmuştur. Geçci çeşitlerde ise azot takviyesinin bu yönden önemli bir etkisi olmamıştır. Camsılık yönünden ortaya çıkmış olan çeşit farklarının dane büyümesinin erken dönemindeki protein birikimi ile yakın bir ilişki içerisinde olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Makarnalık buğday, protein birikimi, camsılık, dane büyüme hızı ve süresi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A STUDY ON THE ASSOCIATION BETWEEN PROTEIN ACCUMULATION PATTERN AND VITROUSNESS IN DURUM WHEAT CULTIVARS WITH DD7FERENT QUALITY OLCAY BİLDİRİCİ DEPERTMANT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision : Prof. Dr. Müjde KOÇ Year : 2000, Pages: 56 Jury :Prof. Dr. Tacettin YA?B ASANLAR :Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ This study was undertaken to determine the assocation of protein accumulation pattern with vitreousness in durum wheat (Triticum turgidum L. var. Durum). Two early and two late durum wheat cultivars were studied under two N-application (NK:30+30+20 kg N/ha at GS 00,20 and 3; NT:NK+80 kg N/ha at GS 55-65) during 1997/98 growing season, at experimental area of faculty of agriculture, university of Çukurova. Significant differences between the cultivars were observed for the rate and duration of grain filling and protein accumulation. Cultivar differences in final grain weight and grain protein concentration were not obvious. Late-applied N decreased the rate of grain filling, while increased grain filling duration. Similar trends were observed for protein accumulation in early cultivars. In late cultivars the rate and duration of protein accumulation were not effected by late-N application Cultivars differences in vitreousness seem to be related more to differences in protein accumulation during early grain filling.