Türkiye'nin kıyı çizgisi değişimleri ile bunların çevre ve mühendislikteki etkileri
Changes of the shore lines of Turkey and their effects on the environment the engineering
  1. Tez No: 95538
  2. Yazar: H. YILMAZ BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Progradasyon, Retrogradasyon, Paleocoğrafik Evrim
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Havadan Fotoğraf Alımı, Uzaktan Algılama (UA) teknolojisi, yer gerçeği hakkında bilgi toplama konusunda önemli bir yer tutarken; Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojisi bu bilgilerin sistematik bir şekilde bilgisayar ortamında depolanarak (GIS) işlenmesi, sorgulanması, analizi ve sunulması olanaklarını sağlamaktadır. UA ile toplanan verilerin işlenerek bilgiye dönüştürülmesi esnasında gereken yer gerçeği ve gerekli yerdeki örnekleme bilgileri, CBS'den alınabilir. Bu nedenle UA, veri işleme bilgileri CBS 'ye; CBS' de bilgiyi güncelleştirmek için UA'ya gereksinim duymaktadır. Böylece iki teknolojinin entegrasyonu ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada prensip olarak CBS ve UA teknolojilerinin entegrasyonundan yararlanılarak sonuçlara gidilmiştir. Türkiye kıyılarına ait son 40-50 yıla ait hava fotoğrafları, çizgisel ve sayısal veriler ile uydu görüntülerinden yararlanarak, sediment taşımını sonucu kıyı, kıyı kenar çizgisi değişimi, delta evrimi (paleocoğrafyası), yıllara göre PROGRADATTON (Karanın denize doğru ilerlemesi) ve RETROGRADATION (Denizin karalar istikametinde ilerlemesi, kıyı erozyonu) yüzdeleri ve miktarların alan olarak (yıllık ortalama, yıllar arası toplam, tüm deltada toplam) tespiti Türkiye'de ilk kez bu çalışmada ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
While aerial photography and remote sensing technologies constitute an important portion of means to collect data for the earth itself, Geographical Information System provides the storage of the collected data in computer media, manipulation, query and analysis of the data, and in the end presentation of the processed data. The information relevant to the earth and related sampling points can be obtained from Geographical Information System, while transforming the spectral data collected via remote sensing into thematic data. This is why remote sensing needs Geographical Information System for data processing whereas Geographical Information System needs remote sensing for updating the data. There is clearly a requirement for the integration of these two technologies. In this study, results are obtained principally through the integration of Geographical Information System and remote sensing. Both the aerial photographs of the last 40-50 years for Turkish shores, satellite images and graphical and digital data are utilised in this study for the first time in Turkey in order to determine the status of the shores right after the sedimentation, evaluate the change in the shore line, delta evolution (paleogeography) determine the progradation (lift of the land towards the sea) and retrogradation (lift of the sea towards the land) percentages and seize of the areas (annual mean, summation between years, summation in the whole delta). Key Words : Progradation,Retrogradation,Paleogeographic Evolution. II