Diyarbakır koşullarında farklı azot ve fosfor dozlarının fiğ + tritikale karışımında ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma
Research on the effects of different nitrogen and phosphorus doses on hay yield and hay quality of vetch + triticale mixtures under the conditions of Diyarbakır
- Tez No: 95546
- Danışmanlar: PROF. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fiğ, Tritikale, Azot, Fosfor, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Vetch, Triticale, Nitrogen, Phosphorus, Southeastern Anatolian II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
oz YÜKSEK LİSANS DİYARBAKIR KOŞULLARINDA FARKLI AZOT VE FOSFOR DOZLARININ FİĞ + TRİTİKALE KARIŞIMINDA OT VERİMİ VE OT KALİTESİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA AYŞE NURAN ÇİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yıl: 2000, Sayfa: 38 Jüri : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Bu çalışma, Diyarbakır koşullarında farklı azot (0, 4, 8 12 kg/da) ve fosfor dozlarının (0, 4, 8, 12 kg/da) Fiğ {Vida sativa) + Tritikale (Triticale x Secale) karışımında ot verimi ve kalitesine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlan; fosfor dozlarının incelenen özellikler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Dört kg/da azot dozunda elde edilen yaş ot (3102.5 kg/da ), kuru ot ( 1031.8 kg/da) ve ham protein verimi (182.8 kg/da) değerleri azot uygulanamayan parsellerden elde edilen değerlerden istatistiksel olarak daha yüksek olmuştur. Bu dozun üzerindeki azot dozları söz konusu özelliklerde 4 kg/da azot dozuna göre önemli bir farklılık yaratmamıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, Diyarbakır koşullarında % 40 fiğ+ % 60 tritikale karışımına uygulanacak en uygun azot dozunun 4 kg/da olabileceğini göstermekle birlikte, daha güvenilir gübre dozu tavsiyesi için bu denemenin farklı yıllarda tekrarlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH ON THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS DOSES ON HAY YIELD AND HAY QUALITY OF VETCH + TRITICALE MIXTURE UNDER THE CONDITIONS OF DİYARBAIOR AYŞE NURAN ÇİL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Year: 2000, Page: 38 Jury : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Prof.Dr. Tuncay TÜKEL Prof.Dr. Hayriye İBRİKÇİ This study was conducted to determine the effects of different doses of nitrogen (0, 4, 8, 12 kg/da) and phosphorus (0, 4, 8, 12 kg/da) (0, 4, 8, 12 kg/da) on the hay yield and hay quality of the mixture of vetch and triticale to be grown under the conditions of Diyarbakır. As a result of this study, phosphorus doses had no effect on the characteristics studied. 4 kg/da of nitrogen gave higher yields of green herbage (3102 kg/da), hay (1031.8 kg/da) and crude protein (182.8 kg/da) than those with no nitrogen appication. Higher doses of nitrogen were not statistically different from 4 kg/da dose in the above mentioned characteristics. The results of the study showed that the most suitable N dose for 40 % vetch + 60 % triticale mixture to be grown under the conditions of Diyarbakır was 4 kg N/da. However, it was concluded that such trials must be replicated in different years for a more precise recommendation of nitrogen dose.