Tateyama Körfezi'nde (Chiba eyaleti, Japonya) bazı çevresel faktörlerin mevsimsel değişimi ve bu faktörlerin zooplankton yoğunluk ve dağılımı üzerine etkileri
Seasonal variability of some environmental factors and their influence on the distribution and abudance of zooplankton in Tateyama bay (Chiba prefecture, Japan)
- Tez No: 95547
 - Danışmanlar: DOÇ. DURSUN AVŞAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Tateyama Körfezi (Japonya), Fiziko-kimyasal parametreler, Zooplankton I, Tateyama Bay (Japan), Physico-chemical parameters, Zooplankton II
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mevsimsel olarak gerçekleştirilen bu çalışmayla, Tateyama Körfezi (Japonya)'nin bazı fiziko-kimyasal parametreleri; klorofil-a ve zooplankton dağılımı ve bolluğu ile çevresel faktörlerin bunlar üzerine olan etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Körfezin iç kesimleri ile açık deniz taraflarının fiziko-kimyasal parametreler yönünden birbirlerinden oldukça farklı karaktere sahip olduğu; çalışma dönemi boyunca mevsimler itibariyle klorofil-a ve zooplankton yoğunluğunun en yüksek olarak ilkbaharda; bölgesel olarak ise, körfezin iç kesimlerindeki sığ istasyonlarda olduğu saptanmıştır. Fiziko-kimyasal parametrelerin hem birbirleriyle ve hem de biyolojik değişkenlerle olan ilişkilerinin özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde istatistiksel anlamda genellikle önemli olduğu belirlenmiştir. Fiziko-kimyasal parametreler ve zooplankton bulunurluğu kullanılarak çizdirilen dendogramlardan sadece ilkbahar ve kış mevsimlerinde oluşan gruplar arasında bir benzeşim olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A seasonal sampling program was set up in order to describe physico-chemical parameters, seasonal variation in biomass, distribution and abundance of zooplankton and chlorophyll-a, and to identify the relationship between physico-chemical parameters and these variables in Tateyama Bay (Japan). It was determined that, inner and offshore parts of the bay have different characteristics in physico-chemical parameters. On the seasonal manner in both abundance of total zooplankton and chlorophyll-a were characterized by high values in spring and shallow stations in the inner part of the bay. Generally the statistically important relationships were determined between physico-chemical parameters and biological variables especially in spring and summer. From dendogram, which was constructed using physico-chemical parameters and zooplankton only clear harmony was determined among the groups in spring and winter.