Karataş ilçesi Tuzla kıyı şeridinde plaj kullanımının analizi ve altarnatif kullanım önerisi
Analysis of beach land use and alternative land use proposals for Tuzla coastal zone in Karataş town
  1. Tez No: 95555
  2. Yazar: YÜKSEL İZCANKURTARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TULUHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karataş, Tuzla, Plaj kullanımı, Kumul vejetasyonu, Kıyı yönetimi, Karataş, Tuzla, Beach land use, Coastal dune vegetation, Coastal zone management II UÇ YÜKSEKÖ?RETİM KUKULü
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARATAŞ İLÇESİ TUZLA KIYI ŞERİDİNDE PLAJ KULLANIMININ ANALİZİ VE ALTERNATİF KULLANIM ÖNERİSİ Yüksel İZCANKURTARAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: K. Tuluhan YILMAZ Yıl: 2000, Sayfa: 131 Jüri : Prof. Dr. Türker ALT AN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Bu araştırma, Karataş ilçesi-Tuzla kıyı şeridindeki plaj kullanımının çevreye etkileri ve alternatif kullanım pateminin önerilmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, alanın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesinin yanı sıra mevcut alan kullanım paterni ve olası kullanım talepleri saptanmıştır. Bu amaçla, kıyı alanı çevresinde yaşayan yerel halk ve yaz döneminde plajı yoğun olarak kullanan kitleyi örnekleyecek bir anket çalışması yapılmıştır. Daha sonra alan kullanımlarının doğal ve sosyo-ekonomik çevreye etkileri tespit edilmiş ve en uygun alan kullanım modelinin oluşturulması için alandaki biyotopların doğallığı ve duyarlılığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma alanındaki kıyı kullanımının çok yoğun ve doğal potansiyel ile çelişen bir yapıda olduğu saptanmıştır. Alan genelinde koruma- kullanma kapsamında, öncelikle yöre halkına ekonomik yararlanma alternatifleri sunarak doğal ekosistem üzerindeki yoğun baskının azaltılması ve plajın planlama ilkelerine uygun olarak günübirlik ve kamping olarak kullanımı için uygun alanlarda yeniden düzenlenmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSIS OF BEACH LAND USE AND ALTERNATIVE LAND USE PROPOSALS FOR TUZLA COASTAL ZONE IN KARAT AS TOWN Yüksel IZCANKURTARAN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: K. Tuluhan YILMAZ Year: 2000, Pages: 131 Jury : Prof. Dr. Türker ALT AN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ The aim of this study was to determine environmental impacts of the beach land use in Tuzla coast of Karataş town and suggest an alternative land use pattern for rational management. In addition to morphological and biological characteristics of the area, current land use pattern and possible land use demands were identified. The impact of land use on the natural and socio-economic environment was analysed and the sensitivity of the biotopes was assessed to create appropriate land use model in the area in order to determine the land use habits and awearness of environmental issues of the local people, a questionary was performed with the in habitants of Tuzla and summer visitors. It can be concluded that the coastal land use in the area is very intensive and improper. Initially, local community should be encouraged to change their present land use habits by offering alternative land use activities. In addition, the beach should be reorganised as a daily recreation area in the light of planning principles, and camping facility replaced in order to reduce antrophogenic influrence on the dune ecosystem.