Kuzey ve Doğu Suriye'de ulusal bütünlük açısından özerk yönetim yapılanması
Autonomous administration structure in Northern and Eastern Syria in terms of national integrity
  1. Tez No: 955594
  2. Yazar: JALAL BAKKOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Özerk Yönetim, Özyönetim, Federalizm, Özerklik, Autonomous. Autonomy. Federalizm. Administration. Self-government
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez, kuzeydoğu Suriye'deki özerk yönetimin rolünü, daha geniş ulusal çerçeve ve yerel bağlam içinde, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir metodoloji kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Suriye'de iki temel bakış açısı vardır: bir bakış açısı, özerk yönetimi, ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelesi aracılığıyla önderlik ettiği uluslararası koalisyon tarafından meşrulaştırılan yeni, demokratik bir Suriye kurmaya doğru bir adım olarak görmektedir. Diğer bakış açısı ise bu yönetime karşı çıkmakta ve onu Suriye'nin bölünmesi için potansiyel bir temel olarak görmektedir. Hem kabulün hem de reddin arkasındaki nedenleri anlamak için, bu yönetimin tarihini incelemek esastır. Ayrıca, askeri, idari ve siyasi özerk yönetim yapısının analizi ve bu yapının dayandığı teorik ilkelerin incelenmesi, yerel siyasi ve idari uygulamalarla karşılaştırılması gerekmektedir. Sorunun ciddiyeti, bu özerk yönetimin, Suriye'nin fiilen bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu çok hassas bir dönemde ortaya çıkmasındadır. Beşşar Esad rejiminin çöküşüyle birlikte, bu yönetimin bazı bölgelerdeki genişlemesi endişeleri artırmıştır. Nüfus demografisi değişmiş ve ülke şu anda iki ana kontrol alanına bölünmüştür; her kontrol alanında yerel güçlerin yanı sıra yabancı kuvvetler de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts, within the framework of descriptive and comparative methodologies, to understand the position of self-administration in northeastern Syria within the national structure and the local stance. There are two main currents in Syria regarding this issue. One views it as a means to establish a new democratic Syria, leveraging the“legitimacy”of the war on terrorism, which it derives from the support of the international coalition against ISIS led by the United States. The second current rejects this administration, considering it a precursor to the division of Syria. To understand the reasons for acceptance or rejection, it is essential to look at the history of this administration. It is necessary to analyze the structure of the military, administrative, and political self-administration, as well as to examine the theoretical principles upon which it is based and compare them with the political and administrative practices on the ground. The seriousness of the issue lies in the fact that this self-administration emerged during a very sensitive phase in which Syria is facing the real danger of division, especially with the potential fall of Bashar al-Assad's regime. As the forces of this administration expand in certain areas, fears have increased, given the demographic changes and the current division of the country between two main areas of control, each of which has foreign forces alongside local troops.