Sosyal medyada belirsiz paylaşım yapan genç yetişkinlerin yaşam deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma
Life experiences of young adults who vaguebook on social media: A phenomenological study
- Tez No: 955738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Belirsiz Paylaşım, Genç Yetişkinler, Social Media, Vaguebooking, Young Adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hızla artan sosyal medya kullanımıyla ortaya çıkan yeni kavramlardan biri olan“vaguebooking”, kullanıcıların duygu ve düşüncelerini belirsiz ve üstü kapalı ifadelerle paylaşmaları anlamına gelmektedir. Merak uyandıran ve dikkat çeken bu belirsiz paylaşımların, özellikle genç yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edildiği gözlemlenmektedir. Ancak, ulusal literatürde bu konuyu doğrudan ele alan herhangi bir çalışmaya rastlanmamış; bu tür paylaşımları yapan bireylerin hangi motivasyonlar ve yaşam deneyimleriyle bu davranışı sergiledikleri yeterince anlaşılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, sosyal medyada belirsiz paylaşım yapan genç yetişkinlerin bu davranışa yönelik algılarını ve deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desenin kullanıldığı araştırmanın katılımcıları yaşları 19–22 arasında değişen, 8'i kadın ve 2'si erkek olmak üzere toplam 10 kişiden oluşmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda üç ana tema ve on alt tema elde edilmiştir. Ana temalar (a) Belirsiz paylaşımın psikososyal motivasyonları, (b) Belirsiz paylaşımın hedef kitlesi ve (c) Belirsiz paylaşımın sonuçları olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, belirsiz paylaşımın yalnızca problemli bir çevrim içi davranış olarak değerlendirilmemesi gerektiğini; aynı zamanda özellikle kimlik oluşumu sürecindeki ve yoğun duygularla başa çıkmaya çalışan genç yetişkinler için bağlama bağlı bir başa çıkma ve iletişim stratejisi olarak ele alınabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda bulgular literatür ışığında tartışılarak, uygulayıcılara ve gelecek araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the emerging concepts associated with the rapid increase in social media use is vaguebooking— a practice of sharing emotions and thoughts in a vague and somewhat concealed manner. These ambiguous posts, often designed to draw attention, appear to be particularly common among young adults. However, no studies have directly addressed this phenomenon, and the motivations or life experiences that drive individuals to engage in vaguebooking remain poorly understood. This study aims to explore the perceptions and lived experiences of young adults who engage in vaguebooking on social media. The study was conducted using a phenomenological design, one of the qualitative research methods. The participants consisted of a total of 10 individuals, including 8 women and 2 men, aged between 19 and 22.Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using a content analysis approach. The analysis revealed three main themes and ten subthemes. The main themes were identified as: (a) psychosocial motivations behind vaguebooking, (b) the intended audience, and (c) the perceived outcomes of vaguebooking. Overall, the findings suggest that vaguebooking is not merely a problematic online behavior; instead, it can serve as a context-sensitive coping and communication strategy, particularly for young adults navigating identity development and emotional turbulence. In this context, the findings were discussed in light of the relevant literature, and recommendations were provided for practitioners and future research.