Malatya ve Elazığ illeri bağcılığı ile Malatya ilinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Researches on viticulture in Malatya and Elazığ provinces and determination of ampelographic characteristics of grape varieties grown in Malatya province
- Tez No: 95577
- Danışmanlar: PROF. FUAT ERGENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağcılık, Üzüm, Ampelografi, Malatya, Elazığ II, Viticulture, Grape, Ampelography, Malatya, Elazığ IV tCV$KHKAC8HtMIQnU)Ll oobDrmhusHhi MtMxtt
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz DOKTORA TEZÎ MALATYA VE ELAZIĞ İLLERİ BAĞCILIĞI İLE MALATYA İLİNDE YETİŞTİRİLEN ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN AMPELOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR MEHMET SETTAR ÜNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Fuat ERGENOGLU Yıl: 2000, Sayfa: 106 Jüri : Prof. Dr. Fuat ERGENOGLU : Prof. Dr. Salih ÇELİK : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Bu araştırma, 1995-1997 yılları arasında Malatya ve Elazığ illeri bağcılığını incelemekle birlikte Malatya ilinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini tanımlamak için yürütülmüştür. Çalışmada; büyük ölçüde IBPGR, OIV ve UPOV tarafından hazırlanarak 1983 yılında yayınlanan 'Descriptors for Grape' adlı yayından yararlanılmıştır. Ayrıca, 1989 yılında yayınlanan 'Minimal Descriptor List for Grapevine Varieties' adlı bir yayına da kısmen başvurulmuştur. Araştırmada; Malatya da yetiştirilen 20 üzüm çeşidinde sürgün, genç ve olgun yaprak, çubuk, salkım, tane, çekirdek özellikleri, kullanım amacı, çeşit sinonimleri ve fenolojik özellikleri belirlenirken Malatya'da yetiştirilen diğer üzüm çeşitleri ile Elazığ'da yetiştirilen üzüm çeşitlerinin sinonimleriyle birlikte bazı tane özellikleri, olum zamanı ve kullanım amacı verilmiştir.Her iki ilin iklim özellikleri ve tarımsal yapısına da değinilmiştir.İncelenen çeşitlerde sürgün ucunun açık, sürgün üzerinde sülüklerin dizilişinin kesikli, yıllık dallar üzerinde lentisellerin ve çekirdek kenarlarında çıkıntıların olmaması bu çeşitlerin V. Vinifera L. türüne ait olduklarını göstermiştir. Yine tüm çeşitlerde sürgün pozisyonu yarı dik; sürgün/çubuk'ta boğum ve boğumaralan dik tüysüz; sap cebi özelliksiz; yaprak sapı yatık tüysüz; meyve eti renksiz, tane çekirdekli ve yıllık dalda yüzey çizgili olarak bulunmuştur. Sürgün ve çubuk, yaprak, salkım, tane ve çekirdeklere ilişkin diğer özellikler de çeşitler arasında farklılıklar gösterirken bunların aym çeşitte, hatta aym omcada bile değişebileceği görülmüştür. İllerde yetiştirilen üzüm çeşitlerinden Siyah kurutmalık dışında çoğu taze olarak kullanılırken birkaç çeşitte sıralık (pekmez yapımı) olarak kullanıldığı; bunlardan Kureyş, Siyah kurutmalık, Tahannebi, Köhnü ve Amasya üzüm çeşitlerinin ekonomik bir değer taşıdığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCHES ON VITICULTURE IN MALATYA AND ELAZI? PROVINCES AND DETERMINATION OF AMPELOGRAPfflC CHARACTERISTICS OF GRAPE VARIETIES GROWN IN MALATYA PROVINCE MEHMET SETTAR UNAL DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Fuat ERGENOGLU Year: 2000, Page: 106 Jury : Prof. Dr. Fuat ERGENOGLU : Prof. Dr. Salih ÇELİK : Prof. Dr. Semih TANGOLAR This research was carried out during 1995-1997 in order to examine Malatya and Elazığ provinces' viticulture and to describe ampelographic characteristics of grape cultivars grown in Malatya province In the work, it was mostly profited from publication named 'Descriptors for Grape' which was published in 1983 and prepared by IBPGR, OIV and UPOV. It was also partly profited from a catalogue named, 'Minimal Descriptor List for Grapevine Varieties' published in 1989. In investigation, while shoot/cane, young/mature leaf, flower/berry cluster, berry, seed, aim of use, the cultivars' synonyms and phenological properties were determined in 20 grape cultivars grown in Malatya, other grape cultivars grown in Elazığ and in Malatya were given together with their synonyms, time of ripeness, aim of use and some berry properties. In addition to these, the climatic properties, and agricultural structures of these regions were mentioned. IllSince all the cultivars, the form of shoot tip is in 'open', the distribution of tendrils on shoots is in 'discontinuous', the situation of lenticels on cane is in 'none' and prominences of seed edge are in 'none' classes, these cultivars are considered belong to V. vinifera L. species. Also, in all the cultivars, It was put in 'half erect' habitus; the situation of erect hairs on shoot/cane/node/ and internode was in 'none'; there was no peculiarity of petiole sinus and prostrate hairs on petiol and flesh color; berry was 'seeded' and it was in 'striated' class on the cane surface. While the other ampelographic characters of shoot/cane, leaf, cluster, berry and seed was showing differences among the cultivars, it was showed that there were variation in the same cultivar even in the same vine. Except for Siyah kurutmalık, although most of the varieties growing in these provices have been used freshly, some of these varieties have been utilized as must grape, however, Siyah kurutmalık, Kureyş, Tahannebi, Köhnü and Amasya varieties have only economical importance.