On the elimination of the air traffic congestion: A network modeling approach to stochastic static single airport ground holding problem
Hava trafiği sıkışmalarını azaltmak üzerine: Stokastik statistik tek havalimanı yerde bekletme problemine ağ modellemesi yaklaşımı
- Tez No: 95578
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL, DOÇ. DR. NEDRET BİLLOR, YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Air Traffic Flow Management, Ground Holding Problem, Computational Complexity, and Network Flows
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ HAVA TRAFİĞİ SIKIŞMALARINI AZALTMAK ÜZERİNE: STOKASTİK STATİK TEK HAVALİMANI YERDE BEKLETME PROBLEMİNE AĞ MODELLEMESİ YAKLAŞIMI MUHAMMED ALİ ÜLKÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Danışman : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 2000, Sayfa:82 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL : Doç.Dr. Nedret BİLLOR : Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yerde Bekletme, öncelikle hava trafiği sıkışmalarını azaltmak üzerine bir politika olup, vanş havalimanının kapasitesinin üstünde geleceği kestirilen uçuşları önceden azaltan bir mekanizmadır. Bu tezde, Hava Trafiği Akış Yönetimi kapsamındaki bir matematiksel model olarak geliştirilen Stokastik Statik Yerde Bekletme problemi irdelenmektedir. Modelde havalimanı kapasite senaryoları stokastik bir profilde incelenip, vanş havalimanına gelen uçaklar tekil değil tümel (toplam akış) olarak ele alınmakta ve böylece daha az karar değişkeniyle, ortak karar verme süreci geliştirilmektedir. Anahtar Kelimeler : Hava Trafiği Akış Yönetimi, Yerde Bekletme Problemi, Hesapsal Karmaşıklık, Ağ Akışlan n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ON THE ELIMINATION OF THE AIR TRAFFIC CONGESTION : A NETWORK MODELING APPROACH TO STOCHASTIC STATIC SINGLE AIRPORT GROUND HOLDING PROBLEM MUHAMMED ALİ ULKU DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Assist. Prof. Dr. Rızvan EROL Year: 2000, Pages:82 Jury : Assist. Prof. Dr. Rızvan EROL : Assoc. Prof. Dr. Nedret BÎLLOR : Assist. Prof. Dr. Funda YILDIRIM Ground Holding, a policy for eliminating air traffic congestion, is a mechanism devised to decrease the rate of the incoming flights into an airport when it is projected that arrival demand into the destination airport will exceed capacity. This thesis deals with an Air Traffic Flow Management (ATFM) mathematical model on Stochastic Static Ground Holding Problem (SSGHP) which considers a stochastic profile represented by a set of airport capacity scenarios and their probabilities and is represented in an aggregate level in terms of numbers of flights per unit time to allow the model to be used in the collaborative decision making setting thereby using fewer decision variables via post-processing.