2000 sonrası çağdaş Türk resim sanatında biçem sorununun genç sanatçıların sanat yaklaşımları bağlamında incelenmesi
An examination of the stylistic problem in contemporary Turkish painting after 2000 in the context of young artists' artistic approaches
  1. Tez No: 955812
  2. Yazar: KENAN FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLDANE ARAZ AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Biçem, Biçem sorunu, Genç sanatçılar, Özgünlük, Resim, Style, stylistic problem, young artists, originality, painting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu BAP destekli tez projesi, 2000 sonrası Türk Çağdaş Sanatı'nda gözlemlenen biçem çeşitliliğini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamıştır. Proje, bu olguyu özellikle genç sanatçıların sanatsal yaklaşımları üzerinden, küreselleşme, teknoloji ve gelişen sanat eğitimi dinamiklerinin iç içe geçtiği bağlamları göz önünde bulundurarak araştırmıştır. Proje, genç sanatçıların biçem tercihlerini etkileyen bireysel deneyimler, pazar talepleri ve yeni medya kullanımları gibi anahtar faktörleri analiz ederek mevcut literatürdeki önemli bir boşluğu başarıyla doldurmuştur. Bu çaba, Türk resim sanatının mevcut durumu ve gelecekteki yörüngesi hakkında kritik önemde içgörüler sağlamıştır. Projede, görsel ve metinsel analizlerin yanı sıra bir küratör, bir galeri yöneticisi ve dört genç sanatçıyla yapılan yarı yapılandırılmış mülakatları içeren bir metodoloji kullanılmıştır. Araştırma, 2000 sonrası Türk sanatındaki öne çıkan biçemler, genç sanatçıların tercihlerini etkileyen faktörler, bu tercihlerin Türk resim sanatının geleceğini nasıl şekillendirdiği ve yenilikçi tekniklerin biçem gelişimi üzerindeki etkisi gibi temel sorular tarafından yönlendirilmiştir. Elde edilen veriler, sanatçıların yaratıcı süreçlerine ve dönüştürücü ifadelerine sanat tarihi, sosyolojik ve psikolojik mercekler aracılığıyla derinlemesine bir anlayış sunmuştur. Ana bulgular, genç sanatçıların özgün biçemler geliştirme konusunda önemli etkenlerle karşılaştığını ortaya koymuştur. Nihai veriler, bu özgün tez projesinin 2000 sonrası Türk resim sanatındaki biçem sorununa yeni bir bakış açısı sunduğunu ve sanat eğitimi müfredatlarının geliştirilmesine, sanat piyasasının şeffaflığına ve estetik algının yükseltilmesine önemli katkılar vaat ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This BAP-supported thesis project aimed to comprehensively examine the observed diversity of style (biçem) in post-2000 Turkish Contemporary Art. The project investigated this phenomenon specifically through the artistic approaches of young artists, considering the intertwined contexts of globalization, technology, and evolving art education dynamics. By analyzing key factors influencing young artists' style choices, such as individual experiences, market demands, and new media uses, the project successfully filled a significant gap in the existing literature. This endeavor has provided crucial insights into the current state and future trajectory of Turkish painting. A methodology was used in the project that included visual and textual analyses, as well as semi-structured interviews with a curator, a gallery manager, and four young artists. The research was guided by fundamental questions such as the prominent styles in post-2000 Turkish art, the factors influencing young artists' choices, how these preferences shape the future of Turkish painting, and the impact of innovative techniques on the development of style. The data obtained provided a profound understanding of the artists' creative processes and transformative expressions through art historical, sociological, and psychological lenses. The main findings revealed that young artists encountered significant factors when developing original styles. The final data indicates that this original thesis project offers a new perspective on the problem of style in post-2000 Turkish painting and promises to make significant contributions to the development of art education curricula, art market transparency, and the elevation of aesthetic perception.