Coğrafi bilgi sistemleri kullanarak Çukurova bölgesi toprak özelliklerini kapsayan bir veritabanı oluşturulması ve değişik amaçlara yönelik bilgi üretimi üzerine bir çalışma
A Study on forming a soil characteristics database for the Cukurova region as an application of geographic information systems and its multipurpose use for producing information
- Tez No: 95584
- Danışmanlar: PROF. DR. URAL DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, CBS, toprak bilimleri, veritabanı, sorgulama, Geographic Information Systems, GIS, soil sciences, database, querying. H m - *- - - ? ««VMWWV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz DOKTORA TEZİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİ KULLANARAK ÇUKUROVA BÖLGESİ TOPRAK ÖZELLİKLERİNİ KAPSAYAN BİR VERİTABANI OLUŞTURULMASI VE DEĞİŞİK AMAÇLARA YÖNELİK BİLGİ ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA BÜLENT MITIŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: ProfDr. Ural DİNÇ Yd: 2000, Sayfa: 119 Jüri : ProfDr. Ural DİNÇ : Prof.Dr. İlhamı YEĞİNGİL : Doç.Dr. Mehmet M ÇULLU Coğrafî bilgi sistemlerin kullanım alanları bütün dünyada hızla artmaktadır. Bu sistemler sayesinde, gelişen dünyamızda son derece önemli bir konu haline gelen harita tabanlı verilerin ve diğer veritabanlannın işlenmesi oldukça kolaylaşmıştır. İşte bu nedenle bu çalışmada Çukurova bölgesinin toprak özelliklerini içeren bir veritabanı oluşturulmuştur. Böylece bu veritabanı kullanılarak Çukurova bölgesiyle ilgili sorgulamalara anında cevap alınabilmektedir. Bu çalışma sonucunda bölgede narenciye bahçesi, botanik bahçesi veya yeni yerleşim yeri tesis edilebilecek en uygun yerleri, yeni yollar ve kanallar için güzergahları belirlemek mümkündür. Oluşturulan coğrafi veritabanına yeni özelliklerin eklenmesi ve yapılacak yeni sorgulamalar ve analizler ile her zaman yeni ve güncel raporlar hızlı bir şekilde elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A STUDY ON FORMING A SOIL CHARACTERISTICS DATABASE FOR THE ÇUKUROVA REGION AS AN APPLICATION OF GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS AND ITS MULTIPURPOSE USE FOR PRODUCING INFORMATION BÜLENT MITIŞ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: ProfDr. Ural DİNÇ Year: 2000, Pages: 119 Jury : ProfDr. Ural DİNÇ : ProfDr. İlhami YE?İNGİL : Assoc. ProfDr. Mehmet Ali ÇULLU The use of geographic information systems are becoming widely established all over the world. For our rapidly developing world, GIS contributed much for making easy to process data from the map-based databases as well as other types of databases. In this study, a database which contains data for the soil characteristics of the Çukurova Region in Turkey was created. By use of this database it is possible to search and find information about the Çukurova Region in various aspects, quickly. Queries can be formed to access information for finding the best suitable places to establish citrus plantations, botanical gardens, residental areas, roads and canals in the region. Also, it will possible to handle updated and extended reports when extra modules which are able to query and analyse the related data added to the geographic database created in this study.