Güneş enerjisinin faz değiştiren organik kimyasallarda gizli ısı şeklinde depolanması
Solar energy storage in phase changing organic materials as latent heat
- Tez No: 95583
- Danışmanlar: PROF. DR. HUNAY EVLİYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Faz Değiştiren Kimyasallar(PCM), Pasif Güneş Enerjisi Depolama Sistemleri, Data Logger, DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetre), ısılçift, Phase Change Material (PCM), Passive Solar Energy Storage Systems, Data Logger, Differential Scanning Calorimeter (DSC), Thermocouples II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Adana iklim koşullarında deneysel bir yapı kurularak üç farklı yağ asidi karışımı (koko, palm pil, palm stearin) ve bir çeşit parafın (e.n:42-44°C) için pasif güneş enerjisi depolama sistemi denemeleri yapılmıştır. Faz değiştiren materyal olarak denenen organik kimyasal maddelerin pasif sistemde güneş enerjisi depolama performansları ve depolanan güneş enerjisinin güneşin battığı zaman aralıklarında ortam sıcaklığı üzerindeki etkisi belirlenmiştir. 0,5x0,5x0,6 m boyutlarında deneysel bir yapı kurulmuştur. Deneysel yapının yedi noktasına ısılçiftler yerleştirilerek bilgisayar uyumlu bir data logger'a bağlanmış ve 24, 48, 72 saat gibi değişen aralıklarda 10 dakikada bir iç ve dış ortam sıcaklıkları okunarak kaydedilmiştir. Bu ölçümler deneyde kullanılan her kimyasal madde için ayrı ayrı alınmıştır. Ayrıca hiçbir kimyasal madde kullanılmadan boş ortamın sıcaklık değişimi ölçülmüştür. Bu ölçümler aynı grafikler üzerinde gösterilerek depolama performansı belirlenmiştir. Bu deneyler sonucunda, koko karışımının Adana iklim koşullarında en etkili madde olduğu, palm oilin kullanımının verimli olmadığı, palm stearin ve parafinin yüksek erime noktalarından dolayı özel amaçlı kullanımlarda kullanıma uygun oldukları belirlenmiştir. Kullanılan organik maddelerin uzun erime donma döngleri boyunca kimyasal yapısını, erime noktası aralığım ve erime entalpisini değiştirmediği maddeler 1000 defa eritildikten sonra diferansiyel taramalı kalorimetre ve İR (infrared) sonuçları alınarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, a pilot building has been constructed, so that passive solar energy storage may be realized under the climatic conditions in Adana, using three different fatty acid mixtures (coco, palm oil, palm stearin) and a paraffin with a melting point of 42-44°C. The solar energy capacity of the organic chemicals which are experimented as phase change materials and the effect on the temperature of the medium have been investigated. The size of the pilot building was 0,5x0,5x0,6 m2. Thermocouples were located at seven different points within the pilot building connected to a computer programmed data logger. Interior and exterior temperatures have been recorded every ten minutes for a period of 24, 48, 72 hours. The temperatures records were realized for each organic chemical used as a phase change material. A test run without using a phase change material is also accomplished. The temperature records for each organic chemical were plotted on the some graph in order to indicate the storage capacity. As a conclusion, coco mixture was the most effective under the climatic conditions in Adana, while palm oil revealed poor performance, where as palm stearin and paraffin may be used for specific purposes because of their high melting points. DSC experiments and IR spectroscopic analysis of the phase change materials after being melted 1000 times revealed till no change is observed in the chemical structure and the melting enthalpy of the organic materials.