Adana'da sofulu çöplüğünün doğaya kazandırılması yöntemlerinin belirlenmesi
Determination of reclamation metods sofulu disposal site in Adana
- Tez No: 95585
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Waste Storage Site, Area Usage, Environment, Regular Waste Storage. n t&irtoiö&££îîM İvüMjU
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA'DA SOFULÜ ÇÖPLÜĞÜNÜN DOĞAYA KAZANDIRILMASI YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Ebru OKSUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM D ALI Danışman : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yü :.2QQ.Q... Sayfa : SEL Jüri : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Prof. Dr. Suat ŞENOL Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Günümüzde nüfus artışına, teknolojik gelişmeye ve kentleşmeye paralel olarak gerek miktarı gerekse kirletici içeriği hızla artan kan atıkların doğaya olumsuz etkileri önemli bir çevre sorunu haline gelmiştir. Değişen yaşam koşullan ve tüketim alışkanlıkları katı atıkların miktarlarım günden güne arttırmaktadır. Adana kentinde de katı atıklardan kaynaklanan çevresel sorunlar mevcuttur. Bu çalışmada Adana katı atıklarının döküm alam olan Sorulu Çöp Depolama Alam'mn toprak özellikleri, iklimi, jeolojik ve hidrolojik yapısı, topografik yapısı, katı atıkların sızıntı suyu, gaz oluşumları toplum ve çevre sağlığına olumsuz etkileri belirlenerek, Sorulu Çöp Döküm Alanının doğaya kazandınlabilme yöntemleri oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler : Çöp Depolama Alanı, Alan Kullanımı, Çevre, Düzenli Çöp Depolama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS Determination of Reclamation Methods for Sofulu Disposal Site in Adana Ebru ÖKSÜZ Department of Lanscape Architecture Institute of Natural And Applied Sciences University of Çukurova Supervisor: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Year :.2QQQ... Pages :.13.Q..... Jury : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Prof. Dr. Suat ŞENOL Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Nowadays according to increase in population, technological development and urbanization increases the quantity and variety composite of solid waste. Therefore negative effects for the nature create important environment problem. Rapid changes in life conditions and consumption behaviors increase the quantity of solid waste from day to day. There are some problems existing according to solid waste in city of Adana. With this study, reclamation and alternative land use methods for Sofulu disposal site was determined considering soil properties, climate, geological, hydrological and topographic structure, solid waste liquid and gas formation.