Exploring the rise in consumption of national-symbolic products in new nations: Case of Kyrgyzstan
Yeni uluslarda ulusal semboller taşıyan ürünlerin tüketimindeki artışının keşfi: Kırgızistan örneği
  1. Tez No: 955892
  2. Yazar: AİSANAT MAKSATBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ulusal kimlik, ulusal semboller, ulusal sembolik ürünlerin tüketimi, etnik moda, national identity, national symbols, consumption of national-symbolic products, ethnic fashion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Kırgızistan, kimliğinin sömürge sonrası yeniden inşasından geçen bağımsız bir devlet olarak ortaya çıktı. Küreselleşme ve değişen kültürel manzaraların zemininde, geleneksel Kırgız motiflerine sahip giyim ve aksesuarlar gibi ulusal sembolik ürünlerin tüketiminde belirgin bir artış oldu. Bu çalışma, özellikle gençler olmak üzere Kırgız tüketicilerin bu ürünleri ulusal kimliğin, kültürel gururun ve günlük tarzın ifadeleri olarak nasıl yorumladıklarını ve bunlarla nasıl etkileşime girdiklerini inceliyor. Nitel, yorumlayıcı ve fenomenolojik bir yaklaşım benimseyen çalışma hem tüketici deneyimlerini hem de üretici anlatılarını keşfetmek için Kırgız moda markalarının Instagram gönderilerinin derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmelerini ve görsel içerik analizini kullanıyor. Çalışma, önceden belirlenmiş hipotezleri test etmekten ziyade, Sovyet sonrası bir geçiş toplumunda ulusal sembolik tüketimi şekillendiren anlamları, duyguları, motivasyonları ve sembolik ilişkileri anlamaya çalışıyor. Ayrıca, görüşme verileri ulusal-sembolik ürün tüketicilerine yönelik psikografik bir tipoloji geliştirmek amacıyla kullanılmış ve katılımcı gruplar arasında farklı motivasyonlar ile kimlik etkileşimi örüntüleri ortaya konmuştur. Bu ikili yöntem tasarımıyla, çalışma ulusal mirasın yalnızca nasıl korunduğuna değil, aynı zamanda çağdaş Kırgızistan'da moda ve dijital medya aracılığıyla nasıl yeniden canlandırıldığına dair içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Following the collapse of the Soviet Union in 1991, Kyrgyzstan emerged as an independent state undergoing a postcolonial reconstruction of identity. Against the backdrop of globalization and changing cultural landscapes, there has been a marked increase in the consumption of nationally symbolic products such as clothing and accessories with traditional Kyrgyz motifs. This study examines how Kyrgyz consumers, particularly youth, interpret and engage with these products as expressions of national identity, cultural pride, and everyday style. Adopting a qualitative, interpretivist, and phenomenological approach, the study uses in-depth semi-structured interviews and visual content analysis of Instagram posts of Kyrgyz fashion brands to explore both consumer experiences and producer narratives. Rather than testing predetermined hypotheses, the study seeks to understand the meanings, emotions, motivations, and symbolic associations that shape nationally symbolic consumption in a post-Soviet transition society. Additionally, interview data were used to develop a psychographic typology of national-symbolic product consumers, revealing diverse motivations and patterns of identity engagement across participant groups. Through this dual-method design, the study offers insights into how national heritage is not only preserved but also reimagined through fashion and digital media in contemporary Kyrgyzstan.