A mixed-methods study on pre-service EFL teachers' preparedness to teach English to young learners in Turkey
Türkiye'de çocuklara İngilizce öğretiminde hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin hazırlık durumları üzerine bir karma yöntem çalışması
- Tez No: 955891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÜNÜGÜR ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet öncesi öğretmenler, Genç öğrenenler, Öğretmen hazırlık düzeyi, Çocuklara İngilizce öğretimi (TEYL), Pre-service teachers, Young learners, Teacher preparedness, TEYL
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu karma yöntemli çalışma, Türkiye'deki hizmet öncesi İngilizce öğretmen adaylarının çocuklara İngilizce öğretme konusundaki hazırlık düzeylerine ilişkin algılarını incelemektedir. İngilizcenin ilkokul düzeyinde zorunlu ders hâline gelmesinin ardından, yaşa uygun öğretmen eğitimi ihtiyacı artmıştır. Ancak mevcut araştırmalar, çocuklara İngilizce öğretimi (TEYL) bağlamında teorik eğitim ile sınıf içi uygulamalar arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekmektedir. Bu sorunu ele almak amacıyla araştırmada açıklayıcı sıralı desen kullanılmış; 92 son sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencisinden nicel veriler toplanmış ve ardından sekiz gönüllüyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel bulgular, cinsiyet veya not ortalamasına bağlı anlamlı bir fark olmaksızın, öğretmen adaylarının genelde yüksek bir hazırlık algısına sahip olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, nitel veriler sınıf yönetimi, materyal geliştirme, duygusal yeterlik ve özellikle çocuklarla çalışma deneyiminin eksikliği gibi temel sorunlara işaret etmektedir. Katılımcılar ayrıca, TEYL derslerinin içeriği ve öğretmenlik uygulamalarının geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunmuştur. Çalışma, öğretmen adaylarının genel olarak kendilerini hazırlıklı hissettiklerini ancak bu hazırlık algısının alanlara göre değişkenlik gösterdiğini ve çoğunlukla pratik deneyimlere bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, Türkiye'deki öğretmen yetiştirme programlarında TEYL dersleri ve öğretmenlik uygulaması politikalarının geliştirilmesine yönelik önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This mixed-methods study explores the perceived preparedness of pre-service English language teachers in Turkey to teach English to young learners (YLs). Following the introduction of English as a compulsory subject in primary education, the need for age-appropriate teacher training has grown. However, existing research highlights a gap between theoretical instruction and real classroom demands in TEYL (Teaching English to Young Learners) contexts. To address this, the study used an explanatory sequential design, collecting quantitative data from 92 senior ELT students and qualitative data through interviews with eight volunteers. Quantitative results indicated generally high levels of perceived preparedness, with no significant differences based on gender or GPA. In contrast, the qualitative findings revealed key challenges, including a lack of teaching practice experience with YLs, difficulties in classroom management, material development, and emotional preparedness. Participants also emphasized the importance of hands-on experience and suggested improvements to course design and the structure of the teaching practice component. The study concludes that while senior ELT students report feeling prepared overall, their sense of preparedness is varied and often dependent on practical exposure. The findings offer valuable implications for improving TEYL courses and teaching practice policies in teacher education programs in Turkey.