Türkiye'de tarımsal araştırma politikaları: Organizasyon yapısı ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Agricultural research policies of Turkey: Evaluation of research organization and implementations
  1. Tez No: 95604
  2. Yazar: YUSUF ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tanmsal Araştırma, Araştırma Politikaları, Araştırma Organizasyon, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge), Agricultural Research, Research Policies, Research Organization, Research and Development. II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE TARIMSAL ARAŞTIRMA POLİTİKALARI ORGANİZASYON YAPISI VE UYGULAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ YUSUF ARAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Necat ÖREN Yıl: 2000, Sayfa : 75 Jüri : Doç. Dr. Necat ÖREN Yrd.Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd.Doç.Dr. Fuat BUDAK Yeni bir yüzyıla girdiğimiz bu günlerde, ülkelerin gelişmişlik düzeyim belirleyen göstergelerden birisi de bilimsel araştırmalara GSYİH1 dan ayrılan pay ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinde çalışan insan sayısıdır. Bu göstergeler açısından ülkemizin bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme düzeyi irdelendiğinde gelişmiş ülkelerden oldukça geri olduğu, hatta geri kalmış ülkeler durumunu yansıttığı görülmektedir. Ülkemiz ekonomisi içerisinde oransal olarak azalan yerine rağmen ülke kalkınması ve toplumun hayat standardının yükseltilmesinde önemli bir sektör olma özelliğini koruyan tarım alanında ise araştırmalara ayrılan ödenek ve insan gücünün yeterli olduğunu söylemek güçtür. Ayrıca, bu alanda yürütülmekte olan araştırmalarda karşılaşılan fiziksel altyapı, yasal çerçeve (mevzuat), örgütlenme ve yönetim vb çeşitli sorunlar, ülkemizin tanmsal araştırma çalışmalarında arzu edilen düzeyde bulunmadığım göstermektedir. Bu çalışmada araştırma-geliştirmenin önemi, ülkemizin genel ve tanmsal araştırma çalışmalarının mevcut durumu, tarımsal araştırmalarda karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümlenmesi için gerekli önlemler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AGRICULTURAL RESEARCH POLICIES OF TURKEY; EVALUATION OF RESEARCH ORGANIZATION AND IMPLEMENTATIONS YUSUF ARAS DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Necat ÖREN Year: 2000, Pages : 75 Jury : Assoc. Prof. Necat ÖREN Assoc. Prof. Haydar ŞENGÜL Assoc. Prof. Fuat BUDAK At the beginning of a new century, one of the indicator that shows the level of development of the countries is the money earmarked for research from Gross Domestic Product (GDP) and number of the researchers who work for research and development. In terms of these indicators, the scientific and technological level of Turkey is far beyond the developed countries and even under the most of the developing countries. Although, agriculture is still one of the important sectors in the development of the country and the improvement of living standard of the society, the money and researchers earmarked for agricultural research are far beyond the sufficient level. Moreover, the problems such as physical infrastructure, body of the current law, organization and management are faced during the agricultural researches In this study, importance of research and development, current situation of general and agricultural researches, problems faced in agricultural research and solutions in Turkey have been investigated.