Konakların subletal dozlarda malathino ile kontaminasyonunun pimpla turionellae L.'nın üremesine etkisi
Effect of the contaminations of the hosts with sublethal doses of malathion on reproduction of pimpla turionellae L.
  1. Tez No: 95603
  2. Yazar: MERAL AKDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, malathion, egg productiin, egg hatchability
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 18
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KONAKLARIN SUBLETAL DOZLARDA MALATHION İLE KONTAMİNASYONUNUN PIMPLA TURIONELLAE L.'NİN ÜREMESİNE ETKİSİ Meral AKDAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. İskender Emre Yıl: 2000, Sayfa 22 Jüri : Doç.Dr. Mehmet Başhan Yrd.Doç.Dr. Pınar Özalp Bir organofosfatlı insektisit oları Malathionun düşük konsantrasyonlardaki değerleri ile kontamine olmuş Galleria mellonella puplannda parazitoid olan Pimpla turiomllae L. (Hymenoptera : Iclıneumonidae) ergin dişilerinin yumurta verimi ve yumurta açılımı üzerine olan etkileri incelendi. Pimpla turionellae ergin dişilerinin yaşam süreleri boyunca konağa bıraktıkları yumurtaların açılım oranında bütün kontrasyonlarda azalmalar olmuştur. Malatlüon derişimleri gibilere göre yumurta verimliliği üzerinde azalmalara sebep olurken en çok azalma 25-40 günlerde 0.100 ppm de %43. düzeyinde gerçekleşmiştir. 10-40 günlerde 0.010 ppm de ise yumurta verimliliği % 14 artışa sebep olmasıyla zıt yönde bir etki göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Pimpla turionellae, malathion,, yumurta verimi, yumurta açılımı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF THE CONTAMINATIONS OF THE HOSTS WITH SUBLETHAL DOSES OF MALATHION ON REPRODUCTION OF PIMPLA TURIONELLAE L. Meral AKDAŞ DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor: Prof.Dr. İskender Emre Year: 2000, Pages 22 Jury: Assoc.Prof.Dr. Mehmet Başhan Assist. Prof.Dr. Pınar Özalp The effects on the eggs production and their hatchability of the adult females of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Tchneumonidae) a parasitoid in Galleria mellonella which had been contamined with the low consantration value of Malathion that is an organophosphate insecticide have been searched The hacthability ratio of the eggs, which are left in the host by the adult females of P '.turionellae 's life period, have became less in all consantralions. It is taken into consideration of Malathion has caused to decrease on eggs production according to days, it is remarkable that the most dimunition lias become between 25th and 40th days with the average of 43% in 0,100 ppm.. The 0,010 ppm has been affected in the reverse way so that the eggs production have increased with the average of 14% between 10th and 40th days.