Sudan halk masalları ile Türk halk masalları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative study on the Sudanese folk tales and Turkish folk tales
  1. Tez No: 956056
  2. Yazar: ADAM MOHAMED BASHAR MOSTOOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk masalları, Türk ve Sudan masalları, karşılaştırmalı analiz, işlevsel halk bilimi, çeviri metinler, Folktales, Turkish and Sudanese folktales, Comparative analysis, Functional folklore studies, Translated texts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 431
Özet
ÖZET Masallar, sözlü ya da yazılı olarak aktarılan halk anlatmalarıdır; evrensel bir niteliğe sahip olmakla birlikte, her milletin kendine özgü âdetleri, gelenekleri ve kültürel özellikleri doğrultusunda farklılıklar gösterir. Bu çalışma, Türk ve Sudan halk masallarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla hazırlanmış olup, iki halk arasındaki olası kültürel bağları masal aracılığıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türk ve Sudan masallarındaki benzerlikler ve farklılıkların detaylı bir şekilde incelendiği bu çalışmada, öncelikle her iki kültürde masal kavramının genel çerçevesi çizilmiştir. Ardından masalların epizotları analiz edilmiş; masal kahramanları, mekânlar, kullanılan eşyalar ve formel unsurlar üzerinde durulmuştur. Çalışmada ayrıca, Türk ve Sudan masallarının işlevsel halk bilimi teorisi bağlamında değerlendirilmesi yapılmış ve karşılaştırmalı analiz için Sudan masallarının Türkçe çevirilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Folktales are traditional narratives passed down orally or in writing. While they possess a universal quality, they also exhibit differences based on the unique customs, traditions, and cultural characteristics of each nation. This study has been prepared with the aim of conducting a comparative analysis of Turkish and Sudanese folk tales and seeks to reveal the possible cultural connections between the two communities through the folktales. In this study, which examines the similarities and differences between Turkish and Sudanese folktales in detail, the general framework of the folktale concept in both cultures is first outlined. Subsequently, the episodes of the folktales are analyzed, with a focus on the tale characters, settings, objects used, and formal elements. Additionally, the study evaluates Turkish and Sudanese folktales within the context of functional folklore theory and includes Turkish translations of Sudanese folktales for comparative analysis.