Anadolu Türk masalları ile Hint masallarında karşılaştırmalı kadın tipleri
Comparative women types in Anatolian Turkish tales and Indian tales
- Tez No: 633770
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Masal, Kadın, Kadın tipi, Hint Masalları, Anadolu Türk Masalları, Tale, Woman, Female Types, Indian Tales, Anatolian Turkish Tales
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Masallar dünyanın pek çok topluluğunda, topluluğun kültürüyle bir arada harmanlanmıştır. Kültürün; sosyal hayat, ahlakî düzen ve yaşam biçimiyle ne derece bağlantılı olduğu bilinmektedir. Kültürün, birer edebî halk anlatısı olarak geniş bir perspektifini sunan masallar topluma ayna tutmaktadır. Bu ayna iki tarafın da birbirini görebildiği ve gördüklerinden sonuçlar çıkarttığı olağanüstü bir nesnedir. Kültürler üstü bir misyonu bulunan ve milletleri birleştiren medeniyet olgusu, masallar aracılığıyla ortak bir zihniyetin ve dünyanın kapılarını aralamaktadır. Her millet, medeniyet halkasından kendisine düşen masalları almış, değiştirip dönüştürerek yeni bir yaratım hâline getirmiş ve kültürüyle masalı birleştirmiştir. Her kültürün kendisine ait olan masallarının, temelde bir ortaklık arz ettiği uzun yıllardır tartışılmaktadır. Motifler, tipler, yapı, formeller gibi açılardan ele alınan bu ortaklık konuları; masal kahramanları özelinde de değerlendirilmektedir. Masalların Hint kültüründen ve Vedalar'dan ortaya çıktığı görüşünden hareketle; masalın zirve bir medeniyetten millî kültürlere dağılımı, halk bilimcilerin yıllardır üzerinde durduğu bir konu olagelmiştir. Çalışmamızda Hint kültürüne ait masal külliyatının önemli masalları ile Anadolu Türk masalları külliyatına ait olan masallar, kadın tipleri perspektifinden incelenmiştir. Masalların kültürel kod çözümlemesindeki önemini göstererek anlamlandırmak ve bu anlamlandırma sonucunda masalların içerisindeki kadın tiplerini tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tales are syncretized with culture of the community in many societies of the world. To what extent culture is associated with social life, moral order and lifestyle is known. Fairy tales, as being folk narratives, mirror the society by exhibiting broad perspective of the culture. The mirror is an extraordinary object by which both sides see each other and draw conclusions from what they see. The matter of civilization, which undertakes transcultural mission and unites nations, sheds light on global mindset and the world by means of tales. Every nation has picked the tales offered by the civilization and recreated them by blending with their culture. It has been discussed for many years that tales of every culture exhibit common features. The common features, which have been addressed in terms of motifs, characters, structure and formal expressions so far, are considered with respect to tale heroes, as well. Considering the idea that tales stem from Indian culture and Vedas, folklorists deliberate for many years that tales are spread across national cultures from an advanced civilization. In our study, prominent pieces of Indian tale collection and Anatolian Turkish tale collection were examined with regard to female characters. The goal of the study was to interpret tales by emphasizing their importance in cultural code analysis and in the light of the interpretation to determine the female characters in tales.