Çukurova'da geçici yapay mera kurma amacıyla yetiştirilebilecek kışlık çok yıllık buğdaygil+baklagil yem bitkileri karışımlarının saptanması
Determining suitable mixtures of cool-season perennial grasses and legumes for establishment of short-term pastures in Çukurova region
- Tez No: 95606
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY TÜKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pasture Estabishment. Forages, Grasses and Legumes. ill
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA'DA GEÇİCİ YAPAY MERA KURMA AMACIYLA YETİŞTİRİLEBİLECEK KIŞLIK ÇOK YILLIK BUĞDAYGİL+BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ KARIŞIMLARININ SAPTANMASI MUSTAFA AVCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Yıl: 2000, Sayfa.113 Jüri : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Jüri : Prof. Dr. Ahmet ERAÇ Jüri : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Bu araştırma Çukurova'da kışlık geçici yapay meraların kurulmasında kullanılabilecek çok yıllık yem bitkisi tür ve karışımlarının belirlenmesi amacıyla 1995-1998 yılları arasında sulanan koşullarda yürütülmüştür. Araştırmada yonca (Medicago sativa L.), ak üçgül (Trifolium repens L.), çayır üçgülü (Trifolium pratense L.), İngiliz çimi (Lolium perenne L.) ve kamışsı yumak (Fesluca arundinaceae Schreb) türleri saf ve karışımlar şeklinde denenmiştir. Tür ve karışımlarda bitki boyu, buğdaygil ve baklagil oranı, yeşil ot, kuru ot ve kuru madde verimleri, ham protein oran ve verimleri ile Neutral Detergent Fiber (NDF) ve Acid Detergent Fiber (ADF) değerleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, kuru madde ve ham protein verimi açısından, yonca ve yoncanın bulunduğu karışımların, ham protein, ADF ve NDF değerleri bakımından ise ak üçgül ve karışımlarının yüksek değerlere sahip olduğunu göstermiştir. Otlatmaya dayanıklı olduğu bilinen ak üçgülden özellikle serin mevsimlerde yüksek kaliteli bol miktarda ot elde edilmiştir. Bu nedenle ak üçgülün bölgemizin sulanan koşullarında yapay mera tesisinde rahatlıkla yer alabilecek kaliteli bir baklagil yem bitkisi türü olduğu tespit edilmiştir. Serin dönemlerde iyi gelişme özelliğinde olan kamışsı yumak ve İngiliz çimi türleri Çukurova'da özellikle yüksek yaz sıcaklıklarında dormant duruma geçtikleri, büyüme ve gelişmelerini durdurdukları tespit edilmiştir. Bu nedenle de kuru madde verimleri bakımından en düşük değerler bu bitkilerden ve bunların bulunduğu karışımlardan elde edilmiştir. Biçim koşullan altında yürütülen bu araştırmada, çok biçim özelliğine sahip baklagillerin kompozisyondaki oranlan artarken buğdaygil oranları oldukça düşük seviyelerde kalmıştır. Anahtar kelimeler : Mera Tesisi, Buğdaygil ve Baklagil Yem Bitkileri II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINING SUITABLE MIXTURES OF COOL-SEASON PERENNIAL GRASSES AND LEGUMES FOR ESTABLISHMENT OF SHORT-TERM PASTURES IN ÇUKUROVA REGION. MUSTAFA AVCI DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Year: 2000, Pages : 113 Jury : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Jury : Prof. Dr. Ahmet ERAÇ Jury : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU This research was conducted to determine suitable cool-season perennial forage species for establishment of short-term pastures under irrigated conditions in Çukurova Region during 1995-1998. In the study, alfalfa (Medicago sativa L), red clover (Trifolium pratense L.), white clover (Trifolium repens L.), perennial ryegrass (Lolium perenne L), tall fescue (Festuca arundinaceae Schreb.) and their mixtures were used. Plant height, botanical composition, green herbage yield, hay yield, dry matter yield, crude protein ratios, crude protein yield, ADF (Acid Detergent Fiber) and NDF (Neutral Detergent Fiber) values were determined. According to the results, alfalfa and its mixtures produced the highest dry matter and crude protein yields, while white clover and its mixtures had the best hay quality. The results showed that the white clover resistant to grazing produced plenty of high quality herbage especially during the cool-season period under Çukurova conditions. It was concluded that the white clover is a valuable constituent of seed mixtures for the establishment of pastures in Çukurova under irrigated conditions. Tall fescue and perennial ryegrass, which grow best during cool seasons, were dormant and did not produced enough hay in summer months. As a result, these species and their mixtures have given the lowest dry matter yields. Legumes, with more cuttings, had higher percent in botanical composition than grasses.