Labor market dynamics in developed and developing countries
Gelı̇şmı̇ş ve gelı̇şmekte olan ülkelerde ı̇şgücü pı̇yasası dı̇namı̇klerı̇
- Tez No: 956066
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arama ve eşleştirme teorisi, İş bulma oranı, İşgücü piyasası akışları, Covid-19 krizi, Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Search and matching theory, Job finding rate, Labor market flows, Covid-19 crisis, Developed and developing countries
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı, bir arama ve eşleştirme modeli kullanarak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki işgücü piyasası dinamiklerini analiz etmektir. Her iki ülke türü için süre bağımlılığı parametresini ve eşleştirme fonksiyonunu tahmin et-mek için panel veri ve OLS tekniklerini kullandık. Gelişmiş ülkeler için süre bağımlılığı sonuçları, işsizlik süresi katsayısının negatif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, eşleştirme fonksiyonu sonuçları açık iş oranı katsayısının pozitif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığını, işsizlik oranı katsayısının ise negatif ve oldukça anlamlı olduğunu göstermektedir. Eşleştirme fonksiyonu sonuçları, Türkiye ve Çin'de işsizlik katsayılarının negatif olduğunu ve istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Ancak, açık iş pozisyonları eşleşmeleri olumlu yönde etkilemektedir ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Şili'de işsizlik katsayısı pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır ve açık iş oranı da pozitif bir etkiye sahip olmakla birlikte bu etki istatistiksel olarak doğrulanmamıştır. Kosta Rika için işsizlik katsayısı pozitif ancak anlamlı değilken, açık iş oranı katsayısı pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Kore'de hem işsizlik hem de açık iş oranı katsayıları pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Bu bulgular, COVID-19 pandemisi öncesinde, sırasında ve sonrasında işgücü piyasasının dayanıklılığı ve geçişleri hakkında daha iyi bir anlayış sağlar. Politika yapıcılar için, işgücü piyasasının toparlanmasına yönelik stratejiler tasarlarken, boş pozisyonlar, işsizlik süreleri ve istihdam geçişleri gibi konuları ele almada değerli içgörüler sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The primary goal of this study is to analyze labor market dynamics in both developed and developing countries using a search and matching model. To estimate the duration dependence parameter and matching function for both types of countries, we employed panel data and OLS techniques. For developed countries, the duration dependence results show that the coefficient for unemployment duration is negative and statistically significant. Additionally, the matching function results indicate that the job vacancy rate coefficient is positive but not statistically significant, while the unemployment rate coefficient is negative and highly significant. The matching function outcomes suggest that in Turkey and China, unemployment coefficients are negative and not statistically significant. However, job vacancies positively influence matches and are statistically significant. In Chile, the unemployment coefficient is positive and statistically significant. Although the job vacancy rate also has a positive effect, this effect was not statistically confirmed. For Costa Rica, the unemployment coefficient is positive but not significant, while the job vacancy rate coefficient is positive and statistically significant. In Korea, both the unemployment and job vacancy rate coefficients are positive and statistically significant. These findings enhance understanding of the resilience and transitions of the labor market before, during, and after the COVID-19 pandemic. They offer valuable insights for policymakers on designing labor market recovery strategies that address vacancies, unemployment durations, and employment transitions.