Tarsus (İçel) Gülşehir arkeolojik buluntularını örten çökelin özellikleri
The Properties of the sediment overlying Gülşehir archaeological findings in Tarsus (İçel)
- Tez No: 95610
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Mineraloji, Arkeoloji, Termolüminesans, Tarsus, Archaeometry, Mineralogy, Archaeology, Thermoluminescence, Tarsus
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TARSUS (İÇEL) GÜLŞEHİR ARKEOLOJİK BULUNTULARINI ÖRTEN ÇÖKELİN ÖZELLİKLERİ FATMA AKÇA ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Prof. Dr. Selim KAPUR Yıl: 1999, Sayfa: 71 Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jüri: Yrd. Doç. Dr. K. Serdar GİRGİNER Bu çalışmanın amacı Tarsus'ta Roma Yolu (MS 700) üzerinde yer alan çökelin fiziksel, kimyasal, mineralojik ve arkeolojik özelliklerini saptayarak çökelin jeolojik, pedolojik veya arkeolojik bir materyal olup olmadığının ortaya konmasıdır. Ayrıntılı fiziksel, kimyasal, mineralojik, mikromorfolojik analizler ve arkeolojik tanımlamalar sonucunda Roma Yolu üzerinde yer alan bu çökelin Tarsus Çayı tarafından taşınan çökeller ile eski Tarsus kentinin güneyinde yer alan lagünden taşman materyallerden oluştuğu saptanmıştır. Roma Yolu kazı alanında Bizans döneminden (MS 1100) sonra yer alan çökelde herhangi bir mimarı eser olmadığı saptanmıştır. Bunlarla birlikte 1200 yıl kadar kısa bir süreçte bu derinlikte materyalin birikimi doğanın bozunma erozyon hızının ileri düzeyde olmasını ortaya koyması açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE PROPERTIES OF THE SEDIMENT OVERLYING GULŞEHIR ARCHAEOLOGICAL FINDINGS IN TARSUS (İÇEL) FATMA AKÇA DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Selim KAPUR Year: 1999, Pages: 71 Jury: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jury: Assist. Prof. Dr. K. Serdar GİRGİNER The aim of this study is to determine the nature and physical, chemical and mineralogical properties of the sediment overlying Roman Road (AD 200-300) in Tarsus by the aid of pedological, geological, physical and archaeological methods. Detailed chemical, physical and mineralogical analyses together with archaeological evaluations reveal that the sediments belong to the Tarsus River and the ancient lagoon on the south of present Tarsus city center. There also is no significant evidence suggesting presence of settlements on the Roman Road excavation site. Moreover, the sedimentation rate in 1200 years has extremely high which is outlining the extensive rate of degradation of the nature, due to the misuse of land for the last millennium.