Çukurova koşullarında yonca (medicago sativa L.)'da zararlı ve yararlı böcek faunasının saptanması
Determination of the harmful and beneficial insects fauna of alfalfa (medicago sativa L.) under Çukurova conditions
- Tez No: 95611
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: alfalfa, harmful and beneficial insects n ICftelKÖ?RETİM KURULU
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YONCA (Medicago satha L.)'DA ZARARLI VE YARARLI BÖCEK FAUNASININ SAPTANMASI AyşeANAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 2000 Sayfa : 57 Jüri : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN : Doç. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU 1998-1999 yıllarında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği yonca {Medicago sativa L.) üretim alanlarında 4 farklı örnekleme metodu ile zararlı ve yararlı böcek türleri saptanmıştır. Çalışma sonucunda her iki yılda Orthoptera, Hemiptera, Homoptera, Neuroptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera ve Hymenoptera takımlarına bağlı 1998 yılında 43, 1999 yılında 51 ve toplam 57 familyaya bağlı 161 tür saptanmıştır. Ülkemizde yoncanın önemli ekonomik zararlılarından Hypera postica (Gyllenhal), Sitona crinitus Herbst, S. hispidulus Fab., S. humeralis Stephens, Phytodecta fornicata Brügg., Nezara virudula L., Acyrthosiphon pisum (Harris) ve Therioaphis trifolii (Monell)'in varlığı saptanmıştır. Bunların dışında Helicoverpa armigera Hübner ve Spodoptera littoralis Boisduval'in Adana'da yoncada önemli zarar meydana getirdiği belirlenmiştir. Bu zararlı türlerin yanı sıra Nabidae, Coccinellidae, Cantharidae, Malachidae, Chrysopidae, Syrphidae, Tachinidae, Ichneumonidae, Braconidae ve Scelionidae familyalarından pek çok yararlı türün yonca ekosistemi içerisinde yer aldıkları ortaya konulmuştur. Tephritidae familyasından Sphenella marginata (Fallen), Paroxyna producta (Loew) ve Tephritis separata Rondani ülkemiz için yeni kayıt olduğu tespit edilmiştir. Sryphidae familyasına dahil avcı türleri, özellikle Metasyrphus corollae (F.), Episyrphus balteatus (De Geer) larva ve pupaları üzerinde, Diplazon laetatorius L., Syrphophilus bizonarius (Grav.), Syrphoctomıs nigritarsus (Grav.) (Hym.: Ichneumonidae), Pachyneuron muscarum L. ve P. formosum Walker (Hymenoptera:Pteromalidae) parazitoitleri tespit edilmiştir. Bu türlerin genel avcı olan syrphid türlerinin etkinliğim azalttığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler yonca, zararlı ve yararlı böcekler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis DETERMINATION OF THE HARMFUL AND BENEFICIAL INSECTS FAUNA OF ALFALFA (Medicago sativa L.) UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS AyşeANAY DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year : 2000 Pages : 57 Jury : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN : Assoc. Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇÎO?LU Beneficial and harmful insects species on alfalfa {Medicago sativa L.) were determined by means of four different sampling methods during the years of 1998- 1999 in Research and Implementation Farm of Faculty of Agriculture, Çukurova University, Balcalı, Adana, Turkey. According to the results, in 1998 43, in 1999 51 and totally 57 families and 161 species belonging to Ortoptera, Hemiptera, Homoptera, Neuroptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera and Hymenoptera orders were recorded. Hypera postica (Gyllenhal), Sitona crinitus Herbst, S. hispidulus Fab., S. humeralis Stephens, Phytodectafornicata Briigg., Nezara virudula L., Acyrthosiphon pisum (Harris) and Therioaphis trifolii (Monell) which are economically important species on alfalfa in Turkey were recorded in this study too. Beside of those species, Helicoverpa armigera Hübner and Spodoptera littoralis Boisduval were found to be as serious lepidopterous pests of alfalfa in Adana. On the other hand natural enemies species belonging to Nabidae, Coccinellidae, Cantharidae, Malachidae, Chrysopidae, Syrphidae, Tachinidae, Ichneumonidae, Braconidae and Scelionidae families were detected in alfalfa agroecosystem. Three tephritid species which are Sphenella marginata (Fallen), Paroxyna producta (Loew) and Tephritis separata Rondani were found first time for Turkey Tephritidae fauna during the present study. Diplazon laetatorius L., Syrphophilus bizonarius (Grav.), Syrphoctonus nigritarsus (Grav.) (Hym.: Ichneumonidae), Pachyneuron muscarum L and P. formosum Walker (Hym.:Pteromalidae) were determined as larvae-pupae parasitoids of predator hoverflies Metasyrphus corollae (F.) and Episyrphus balteatus (De Geer) which could decline efficiency of the hoverflies.