Adana ili açık perde sistemli etlik piliç (broiler) kümesinde çevre koşullarının düzenlenmesi üzerine bir araştırma
An Investigation on environmental conditions for open curtain system poultry housing in Adana region
- Tez No: 95609
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ALAGÖZ, PROF. DR. YILDIRIM KUMOVA, PROF. DR. METİN OLGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kümes, Etlik Piliç, Açık Perde Sistemi, Çevre Koşullan, Isı ve Nem Dengelemesi, Sıcaklık, Oransal Nem I
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz DOKTORA TEZİ ADANA ILI AÇIK PERDE SİSTEMLİ ETLİK PİLİÇ (BROILER) KÜMESİNDE ÇEVRE KOŞULLARININ DÜZENLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ATILGAN ATILGAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tana- ALAGÖZ Yıl : 2000, Sayfa : 153 Jüri Prof. Dr. Taner ALAGÖZ Prof. Dr. Yıldırım KUMO VA Prof. Dr. Metin OLGUN Dünya nüfusunun sürekli artması ile yeterli ve dengeli beslenme, gittikçe artan ve çözümü zorlaşan bir sorun olmaya devam edecektir. Beslenmede ise hayvansal protein kaynağı olarak piliç etinin de önemli bir yere sahip olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Tavuk yetiştiriciliğinde üzerinde en çok durulan ve verimi doğrudan etkileyen çevresel faktörlerden birisi, onların gelişip büyüdüğü ortamın sıcaklığı ve nemidir. Çevre koşullarının istenilen düzeylerde olmaması, tavukçulukla uğraşan işletmelerde beklenen verimin gerçekleşmemesine ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Adana gibi sıcak iklime sahip yörelerde yaz aylarında önemli düzeylerde sıcaklık artışları meydana gelmekte, bu durum ise işletmelerin verimini etkilemekte ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle kümes içerisindeki özellikle sıcaklık ve nem düzeyleri hayvanların istediği optimum durumda bulunmalıdır. Bu durumu sağlamak ise uygun olarak planlanmış kümeslerde gerekli önlemleri almakla gerçekleşebilir. Araştırmada; Adana ili ve yöresinde yaygın olarak inşa edilmiş etlik piliç üretimi yapan açık perde sistemli kümeslerde, kümes içi çevre koşullarının ne ölçüde sağlandığım; mevcut kümesin yapı elemanlarından olan ısı kayıplarını, havalandırma, ısı ve nem dengelemesi durumlarının ne düzeyde gerçekleştiğinin ortaya çıkarılması planlanmıştır. Bu amaçla yöreyi temsil edebilecek özel bir şirkete ait, 10000 kapasiteli açık perde sistemli etlik piliç kümesine yerleştirilen bilgisayar destekli ölçme düzeneği ve algılayıcılar yardımıyla bir yıl boyunca ıslak ve kuru termometre sıcaklık değerleri elde edilmiştir. Elde edilen bu değerler yardımıyla araştırmanın gerçekleştiği üretim periyotlarına ait kümes içi ve dış sıcaklık ile oransal nem değerlerinin, etlik piliçler için önerilen değerlerden olan sapmaları belirlenmiş ve bunların nedenleri açıklanmıştır. Sonuçta araştırmaya materyal olarak seçilen açık perde sistemli kümeste mevcut yapısal durumda optimal sıcaklık ve nem değerlerinin yaz aylarında hayvanların istediği şekilde sağlanamadığı belirlenerek bu durumun ortadan kaldırılabilmesi amacıyla kümeste alınması gerekli önlemler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS AN INVESTIGATION ON ENVIRONMENTAL CONDITIONS FOR OPEN CURTAIN SYSTEM POULTRY HOUSING IN ADANA REGION ATILGAN ATILGAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Taner ALAGÖZ Year : 2000, Pages : 153 Jury Prof. Dr. Taner ALAGOZ Prof. Dr. Yüdınm KUMO VA Prof. Dr. Metin OLGUN Balanced nourishing will be a newer lasting problem with continuously increasing population of the world. It is recognized that poultry is an important protein source in nourishment. In poultry production, the most important environmental factors affecting the production directly, are temperature and humidity. Unsuitable environmental conditions results in the low production and economical losses. The regions like Adana the high summer temperature causes the production and economical losses. Therefore, the temperature and humidity in poultry housing should be kept at optimum levels for better production. This could be achieved by controlling environment in well planned poultry housing. In this study, an investigation on the internal for open curtain system poultry housing that are constructed commonly in Adana region environmental conditions such as humidity and temperature and heat loss from construction materials of a commonly used broiler housing, was conducted. A broiler housing representing the most of the broiler housings with a capacity of 10000, was selected the wet and dry temperatures were measured for a year by a computer aided system. The data obtained was evaluated in term of the deviations from the suggested values, and the results were interpreted. It was determined that the temperature and humidity were far from the convenient values in the summer months in this selected broiler housing. The suggestions were made for rehabilitations of the broiler housings to the minimize these negative environmental conditions. Keywords : Poultry Housing, Broiler, Open Curtain System, Environmental Conditions, Heat and Humidity Balance, Temperature, Relative Humidity n