Olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ve savunma mekanizmalarının utanç ve suçluluğu yordaması
The prediction of shame and guilt through adverse childhood experiences and defense mechanisms
- Tez No: 956251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER MERVE ERUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: olumsuz çocukluk çağı yaşantıları, savunma mekanizmaları, utanç, suçluluk, adverse childhood experiences, defense mechanisms, shame, guilt
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, olumsuz çocukluk yaşantıları ve savunma mekanizmalarının bireylerin utanç ve suçluluk duyguları ile ilişkisini incelemektir. Ayrıca araştırma kapsamında katılımcıların utanç ve suçluluk düzeylerinde cinsiyet, medeni durum, yaş, algılanan sosyoekonomik durum ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma grubunu Türkiye'de yaşamakta olan 18-75 yaşları arasında 523 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar Ölçeği”,“Savunma Biçimleri Testi”ve“Sürekli Utanç ve Suçluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların utanç ve suçluluk düzeylerinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için bağımsız örneklem t-testi yapılmıştır. Katılımcıların utanç ve suçluluk düzeylerinde medeni durum, yaş, algılanan sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gerçekleştirilmiştir. Olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ve savunma mekanizmalarının utanç ve suçluluğu ne ölçüde yordadığını belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucu utanç ve suçluluk düzeylerinin medeni durum, yaş ve algılanan sosyoekonomik düzeye göre; utancın ise cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği bulunmuştur. Utanç ve suçluluk düzeylerinin eğitim düzeyi ile; suçluluk düzeyinin ise cinsiyet değişkeni ile aralarında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre katılımcıların olgun, nevrotik, immatür savunma mekanizmaları ve olumsuz çocukluk çağı yaşantılarının utancı anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Suçluluk için yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre ise katılımcıların nevrotik, immatür savunma mekanizmaları ve olumsuz çocukluk çağı yaşantılarının suçluluğu anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, alanyazın ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between adverse childhood experiences and defense mechanisms with individuals' feelings of shame and guilt. Additionally, the study investigates whether participants' levels of shame and guilt significantly differ according to gender, marital status, age, perceived socioeconomic status, educational level, mother's educational level, father's educational level, number of siblings, and childhood family environment. The research group consists of 523 individuals aged between 18 and 75 living in Turkey. In the study, the“Personal Information Form,”“Adverse Childhood Experiences Questionnaire,”“Defense Style Questionnaire,”and“Trait Shame and Guilt Scale”were used. An independent samples t-test was conducted to determine whether there was a significant difference in participants' levels of shame and guilt based on gender variable. A one-way analysis of variance (ANOVA) was performed to determine whether there was a significant difference in participants' levels of shame and guilt based on marital status, age, perceived socioeconomic level and educational level. Multiple regression analysis was conducted to determine the extent to which adverse childhood experiences and defense mechanisms predict shame and guilt. As a result of the analyses, it was found that levels of shame and guilt significantly differed according to marital status, age, and perceived socioeconomic level; and shame significantly differed according to gender. No significant differences were found between levels of shame and guilt and the variable of educational level and no significant difference was found between guilt level and gender. According to the results of the multiple regression analysis, it was found that participants' mature, neurotic, and immature defense mechanisms and adverse childhood experiences significantly predicted shame. According to the results of the multiple regression analysis for guilt, it was found that participants' neurotic and immature defense mechanisms and adverse childhood experiences significantly predicted guilt. The findings of the study were discussed in light of the literature, and suggestions were presented.