Serebral palsili çocuklarda kraniovertebral açı ile ağız açıklığı,üst ekstremite motor fonksiyonları,salya kontrolü ve yutma arasındaki ilişki
The relationship between craniocervical angle and mouth opening,upper extremity motor functions,saliva control and swallowing i̇n children with cerebral palsy
  1. Tez No: 956270
  2. Yazar: BÜŞRA ATASAYAR PEKİNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET AYHAN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız açıklığı, çiğneme, fizyoterapi ve rehabilitasyon, kraniovertebral, serebral palsi, yutma, Mouth opening, chewing, hand, craniovertebral, cerebral palsy, Physiotherapy and Rehabilitation, swallowing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmada amacımız serebral palsili çocuklarda kraniovertebral açı ile ağız açıklığı, üst ekstremite motor fonksiyonları, salya kontrolü ve yutma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya 16 kız 24 erkek olmak üzere toplam 40 serebral palsili çocuk katıldı. Kraniovertebral açı fotogrametri yöntemiyle ölçüldü. Maximal ağız açıklığını (MAA) ölçmede dijital inklinometre kullanıldı. Kaba motor değerlendirmesi için Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS) ve el becerilerini değerlendirmek için Manuel El Becerileri Değerlendirme Sistemi(MACS) kullanıldı. Salya düzeyini değerlendirme de Salya Kontrol Problemi Şiddet Sıklık Skalası(SŞS) ve Salya Kontrol Problemi Frekans Skalası(SFS), oral motor fonksiyonları değerlendirmek için Karaduman Çiğneme Performans Skalası(KÇPS) ve Pediatrik Yeme Bozuklukları Değerlendirme Aracı(PEDI-EAT-10) skalası kullanıldı. Üst ekstremite motor fonksiyonlarının değerlendirilmesinde Oturmada Postüral Kontrol Ölçeği(OPKÖ-SPCM) testi uygulandı. Kraniovertebral açı ile MAA (r = 0.760, p < 0.001) ve SPCM-F (r = 0.698, p < 0.001) arasında orta düzeyde ve pozitif yönde, SPCM-A (r = 0.610, p < 0.001) ile orta düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur. Öte yandan, kraniovertebral açı ile MACS (r = -0.802, p < 0.001), PEDİEAT-10 (r = -0.766, p < 0.001), KMFSS (r = -0.634, p < 0.001), KÇPS (r = -0.665, p < 0.001), SŞS (r = -0.609, p < 0.001) ve SFS (r = -0.617, p < 0.001) arasında orta ile çok güçlü düzeyde negatif ilişkiler gözlenmiştir. Sonuç olarak baş ve boyun pozisyonunun postüral kontrol, ağız açıklığı, motor fonksiyonlar ve salya kontrolü arasında bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, baş ve boyun hizalanmasının yalnızca postüral dengeyi değil, aynı zamanda oral motor beceriler, yutma fonksiyonu ve üst ekstremite kullanımı gibi günlük yaşam aktivitelerini de etkileyebileceği; bu nedenle kraniovertebral açıya yönelik postüral düzenlemelerin fizyoterapi uygulamalarında bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the craniovertebral angle and mouth opening, upper extremity motor functions, drooling control, and swallowing in children with cerebral palsy. A total of 40 children with cerebral palsy, including 16 girls and 24 boys, participated in the study. The craniovertebral angle was measured using the photogrammetry method. A digital inclinometer was used to measure maximal mouth opening (MMO). The Gross Motor Function Classification System (GMFCS) was used to assess gross motor function, and the Manual Ability Classification System (MACS) was used to evaluate hand skills. Drooling severity and frequency were assessed using the Drooling Severity and Frequency Scale (DSFS), while oral motor function was evaluated with the Karaduman Chewing Performance Scale (KCPS) and the Pediatric Eating Assessment Tool (PEDI-EAT-10). To evaluate upper extremity motor functions, the Seated Postural Control Measure (SPCM) was applied.A moderate positive correlation was found between the craniovertebral angle and MMO (r = 0.760, p < 0.001), SPCM-F (r = 0.698, p < 0.001), and SPCM-A (r = 0.610, p < 0.001). On the other hand, moderate to very strong negative correlations were observed between the craniovertebral angle and MACS (r = -0.802, p < 0.001), PEDI-EAT-10 (r = -0.766, p < 0.001), GMFCS (r = -0.634, p < 0.001), KCPS (r = -0.665, p < 0.001), DSFS-Severity (r = -0.609, p < 0.001), and DSFS-Frequency (r = -0.617, p < 0.001).In conclusion, it was observed that head and neck positioning is associated with postural control, mouth opening, motor functions, and drooling control. Based on these findings, it is considered that head and neck alignment may affect not only postural stability but also oral motor skills, swallowing function, and upper extremity use in daily activities. Therefore, it is important to evaluate craniovertebral angle-related postural arrangements within a holistic approach during physiotherapy interventions.