Üriner sistem enfeksiyonu olan hastalarda serum ve idrar kalprotektin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum and urinary calprotectin levels in patients with urinary tract infections
- Tez No: 956269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, Akut piyelonefrit, Akut sistit, Kalprotektin, Urinary tract infection, Acute pyelonephritis, Acute cystitis, Calprotectin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONU OLAN HASTALARDA SERUM VE İDRAR KALPROTEKTİN DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Fehmi ERYAZICI, Uzmanlık Tezi, KONYA, 2025 Amaç: Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE), toplumda sık görülen ve önemli morbidite ile mortaliteye yol açabilen hastalıklardır. ÜSE'ler yerleşim yerine göre sistit ve piyelonefrit olarak sınıflandırılabilir. Kalprotektin, inflamatuvar yanıt ve antimikrobiyal savunmada rol oynayan, monosit ve nötrofillerden salınan bir proteindir. Bu çalışmada, ÜSE'li hastalarda serum ve idrar kalprotektin düzeyleri değerlendirilerek, kalprotektinin sistit-piyelonefrit ayrımındaki tanısal potansiyelinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak–Ekim 2024 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'ne başvuran, 18 yaş üstü 60 ÜSE hastası (30 piyelonefrit, 30 sistit) ile 28 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların rutin biyokimyasal ve hematolojik tetkiklerinin yanı sıra, serum ve idrar kalprotektin düzeyleri ölçüldü. Veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 88 katılımcı dahil edildi; bu katılımcılar piyelonefrit, sistit ve sağlıklı gruplarından oluşturuldu. Kadın cinsiyet tüm gruplarda baskındı. Serum kalprotektin düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi; özellikle hasta gruplarında sağlıklı gruba göre daha yüksek bulundu. İdrar kalprotektin düzeyleri ise sistit grubunda, piyelonefrit ve sağlıklı gruplara kıyasla anlamlı şekilde yüksek saptandı. Ayrıca serum kalprotektin ile CRP ve PCT düzeyleri arasında pozitif korelasyonlar tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda, serum kalprotektin düzeyleri ÜSE'li hastalarda sağlıklı gruba göre yüksek bulunmuş, ancak sistit ve piyelonefrit grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. İdrar kalprotektin düzeyleri ise sistit grubunda yüksek olup, bu parametrenin alt ve üst ÜSE ayrımında tanısal değeri olabileceğini düşündürmektedir. Serum kalprotektinin sistemik inflamasyonu yansıttığı ve CRP, PCT gibi biyobelirteçlerle birlikte değerlendirildiğinde daha anlamlı olabileceği görülmüştür. Bu bulgular, serum ve idrar kalprotektinin farklı klinik durumlarda ayrı ayrı değerlendirilmesinin daha uygun olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SERUM AND URINARY CALPROTECTIN LEVELS IN PATIENTS WITH URINARY TRACT INFECTIONS Dr. Fehmi ERYAZICI, Specialization Thesis, KONYA, 2025 Objective: Urinary tract infections (UTIs) are common conditions associated with significant morbidity and mortality. UTIs are classified as cystitis or pyelonephritis based on infection site. Calprotectin, a soluble protein secreted by monocytes and neutrophils, plays a role in inflammation and antimicrobial defense. This study aimed to evaluate serum and urinary calprotectin levels in UTI patients and assess their diagnostic utility in distinguishing cystitis from pyelonephritis. Materials and Methods: Sixty patients (30 pyelonephritis, 30 cystitis) and 28 healthy volunteers, all over 18 years old, admitted to Necmettin Erbakan University Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology between January and October 2024 were included to study. Serum and urinary calprotectin levels were measured along with routine biochemical and hematological test. Data were analyzed using SPSS version 21.0. Results: A total of 88 participants (pyelonephritis, cystitis, and healthy control groups) were included. Female predominance was noted across all groups. Serum calprotectin levels were significantly higher in patients compared to controls, with no significant difference between pyelonephritis and cystitis. Urinary calprotectin levels were significantly higher in the cystitis group. Positive correlations were found between serum calprotectin and CRP and PCT levels. Conclusion: Serum calprotectin levels were higher in UTI patients than in controls but did not differ significantly between cystitis and pyelonephritis. Urinary calprotectin was elevated in the cystitis group, suggesting diagnostic value in distinguishing lower from upper UTIs. Serum calprotectin may better reflect systemic inflammation when evaluated alongside CRP and PCT. These findings indicate that serum and urinary calprotectin should be interpreted separately according to clinical context.