Savunma sanayiinin hukuki, işletme ve çatışma hukuku boyutları: Çin, Rusya ve Türk dünyasında uluslararası iş birlikleri ve stratejik ortaklıklar
Legal, business, and conflict law dimensions of defense industry: International cooperation and strategic partnerships in China, Russia, and the Turkic world
- Tez No: 956311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Law, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: savunma sanayi, Çin, Rusya, Türk Dünyası, küresel güç, iş birliği, strateji, vizyon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Küresel güç dengelerinin değiştiği bir dönemde savunma sanayisinin önemi göz ardı edilmemelidir. Özellike, Çin, Rusya ve Türk Dünyası ülkeleri gibi devletlerin gerek jeopolitik konumu, gerek ekonomik açıdan küresel konumu onları savunma sanayide güçlenmeye ve yer edinmeye teşvik etmektedir. ABD'nin ekonomik ve jeopolitik açıdan Çin'in en büyük rakibi olması Çin'i savunma sanayide daha çok atılımlar yapmaya ve gücünü artırmaya yöneltiyor. Savunma sanayisinde büyük bir üretim kapasitesine sahip olan Çin, kendi kendine yeterlilik hedefi doğrultusunda yerli üretimi teşvik ediyor. Aynı zamanda önemli bir silah ihracatçısı olan Çin; Asya, Afrika ve Orta Doğu'daki birçok ülkeye savunma ürünleri satarken, özellikle Rusya ile savunma sanayisinde yakın iş birliği bulunan Çin, uluslararası işbirlikleri ve ortaklıklar kurarak teknolojik bilgi alışverişini artırıyor. Rusya, geleneksel askeri sanayi altyapısı ve silah ihracatında sahip olduğu küresel ağı sayesinde savunma sanayisinde lider ülkelerden biri olarak konumlanmaktadır. Rostec, Almaz-Antey ve Sukhoi gibi şirketler, Rusya'nın savunma sanayi ihracatının temel direklerini oluştururken, Rusya'nın Çin ve Türkiye ile olan işbirlikleri, özellikle teknoloji transferi ve ortak üretim projeleri bağlamında dikkat çekmektedir. Türk Dünyasında ise Türkiye, savunma sanayisinde hızla gelişen ve küresel arenada rekabet gücünü artıran bir aktör konumuna ulaşmıştır. ASELSAN, TUSAŞ, BAYKAR gibi şirketler aracılığıyla yerli üretime ve ihracata dayalı bir büyüme stratejisi izleyen Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde özellikle Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerle savunma sanayi işbirliklerini güçlendirmektedir. Bu çalışma, Çin, Rusya ve Türk Dünyası'nın savunma sanayisindeki politikaları, uluslararası işbirlikleri ve stratejik ortaklıkları, hukuki, ekonomik ve jeopolitik açılardan ele alacaktır. Araştırma, uluslararası hukukun savunma sanayisine etkileri, küresel güç dengelerinde savunma işbirliklerinin rolü ve işletme perspektifinden savunma sanayi modelleri gibi sorulara yanıt arayacaktır. Çalışma kapsamında, Silah Ticareti Anlaşması (ATT), CAATSA yaptırımları, NATO ve Şanghay İş birliği Örgütü dinamikleri gibi kritik faktörler analiz edilecektir. Çalışmanın sonucunda Çin, Rusya ve Türk Dünyası'nın bu alandaki ortaklıklarının gelecekte nasıl şekillenebileceğine dair öngörüler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
n a period when global power balances are changing, the importance of the defense industry should not be ignored. In particular, the geopolitical position and economic global position of states such as China, Russia and the Turkic World countries encourage them to strengthen and gain a place in the defense industry. The fact that the USA is China's biggest rival in economic and geopolitical terms drives China to make more breakthroughs in the defense industry and increase its power. China, which has a large production capacity in the defense industry, encourages domestic production in line with its goal of self-sufficiency. Russia is positioned as one of the leading countries in the defense industry thanks to its traditional military industry infrastructure and global network in arms exports. While companies such as Rostec, Almaz-Antey and Sukhoi constitute the main pillars of Russia's defense industry exports, Russia's cooperation with China and Türkiye is particularly notable in terms of technology transfer and joint production projects. In the Turkic World, Türkiye has become a rapidly developing actor in the defense industry and increasing its competitive power in the global arena. Türkiye, which pursues a growth strategy based on domestic production and exports through companies such as ASELSAN, TUSAŞ and BAYKAR, is strengthening its defense industry cooperation especially with countries such as Azerbaijan, Kazakhstan and Uzbekistan within the framework of the Organization of Turkic States. This study will examine the defense industry policies, international cooperation and strategic partnerships of China, Russia and the Turkic World from legal, economic and geopolitical perspectives. The research will seek answers to questions such as the effects of international law on the defense industry, the role of defense cooperation in global balances of power and defense industry models from a business perspective. Within the scope of the study, critical factors such as the Arms Trade Treaty (ATT), CAATSA sanctions, NATO and Shanghai Cooperation Organization dynamics will be analyzed. As a result of the study, predictions will be presented on how the partnerships of China, Russia and the Turkic World in this field may take shape in the future.