Feminist eleştiri bağlamında Erendiz Atasü'nün romanlarında kadın kimliğinin incelenmesi
Analysis of women's identity in Erendiz Atasü's novels in thecontext of feminist criticism
  1. Tez No: 956507
  2. Yazar: KÜBRA ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Erendiz Atasü, Kadın, Feminism, Erendiz Atasü, Woman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kimlik, bireyi toplumsal ve özel alanda açıklarken varlığın öz, şekil, biçim olarak tanımlanmasında etkili olan, somut bir kavramın özelliklerini belirtirken niteliği hakkında bilgi veren en önemli unsurdur. Sosyal bir varlık olan insanın, belli ölçütler dahilinde hiyerarşik düzende konumlandırılırken geçirdiği aşamaların nasıl belirlendiği, bu sınıf ayrımında kadın ve erkek cinslerin, hangi değerlendirmelere göre kimlik kavramıyla doğrudan ilişkilendirildiği feminizmin konusunu oluşturmaktadır. Feminizm doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler feminist eleştiri olarak edebiyat dünyasına yansımaktadır. Feminizm 'kadın sorunsalı' üzerinde durarak kadının sahip olduğu hak ve özgürlüklere dair bilinç farkındalığı kazandırmayı amaçlamaktadır. Kadın kimdir, nedir, nasıl var olur, varlığının bireysel ve toplumsal örüntüdeki biçiminin oluşumunda ve gelişimindeki etmenler nelerdir gibi soruların cevabıyla ilgilenilmektedir. Feminist yazar Erendiz Atasü' nün romanları incelenerek, kadın sorunsalına dair sahip olduğu ideolojik bakış açısı tez çalışmasının konusu olarak ele alınmıştır. Araştırmanın amacı feminizm akımından hareketle Erendiz Atasü' nün, ''Dağın Öteki Yüzü, Gençliğin O Yakıcı Mevsimi, Bir Yaş Dönümü Rüyası, Açıkoturumlar Çağı, Güneş Saygılı' nın Gerçek Yaşamı, Dün ve Ferda, Baharat Ülkesi' nin Hazin Tarihi, Bir Başka Düğün Gecesi'' romanlarında görülen kadın sorunsalının varlığına dikkat çekerek ataerkil ideolojinin hâkimiyet kurduğu düzende var olma amacı güden kadının benlik arayışını ve kimlik edinimini gerçekleştirmesinin tespit edilmesidir. Bahsi geçen eserler analiz edilmiş ve kadın roman karakterlerinin toplumsal-bireysel kimliğinin sorgulanarak değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Identity is the most important element that is effective in defining the essence, shape and form of the being while explaining the individual in the social and private sphere, and that provides information about the quality of a concrete concept while indicating its characteristics. The subject of feminism is how the stages that a human being, who is a social being, goes through while being positioned in a hierarchical order within certain criteria are determined, and according to which evaluations the genders of women and men are directly associated with the concept of identity in this class distinction. The activities carried out in line with feminism are reflected in the literary world as feminist criticism. Feminism aims to raise awareness of the rights and freedoms that women have by focusing on the 'women's problem'. It is interested in the answers to questions such as who is a woman, what is it, how does she exist, what are the factors in the formation and development of the form of her existence in the individual and social pattern. The novels of the feminist writer Erendiz Atasü were examined and her ideological perspective on the women's problem was addressed as the subject of the thesis. The aim of the research is to identify the search for self and identity acquisition of women who aim to exist in the order dominated by patriarchal ideology by drawing attention to the existence of the woman problem seen in Erendiz Atasü's novels,“The Other Side of the Mountain, That Burning Season of Youth, A Coming of Age Dream, The Age of Open Sessions, The Real Life of Güneş Saygılı, Yesterday and Ferda, The Tragic History of the Spice Country, Another Wedding Night”based on the feminism movement. The mentioned works were analyzed and the social-individual identities of the female novel characters were questioned and evaluated.