Acil sağlık hizmetlerinde görevli personelin mesleki benlik saygısının incelenmesi
Examination of professional self-esteem of staff in pre-hospital emergency health services
  1. Tez No: 956707
  2. Yazar: ÇİĞDEM SÜTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN TORAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, 112 Hizmetleri, Mesleki Benlik Saygısı, Emergency Health Services, 112 Services, Professional Self-Esteem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma Sağlık Bakanlığına bağlı Artvin ilinde hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görevli 112 personelinin mesleki benlik saygı düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler bağlamında incelenmesini amaçlanmıştır. Çalışmada metodolojik yaklaşım olarak nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma kesitsel türde bir araştırmadır ve uygun örneklem yöntemi ile veri toplanmıştır. Araştırma evrenini 2024 yılı Ekim- Kasım ayında Artvin ili Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapmakta olan toplam 315 personel oluşturmaktadır. Gönüllülük esasına göre veri toplanması sonucu 229 kişi araştırma örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama aşamasında“Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi formu”undan yararlanılmıştır. Kişisel bilgi formu içeriğinde eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet, mesleki branş, deneyim yılı, medeni durum, mesleği seçme durumu, mesleği seçme nedeni, bir nöbetteki ortalama vaka sayısı, meslek deneyimi sırasında şiddet veya mobbinge maruz kalma durum değişkenleri yer almaktadır. Veri analizinde toplanan veriler Jamovi 2.4.11 Programı ile analiz edilmiştir Yapılan analizler sonucunda kıdem, bir nöbetteki ortalama vaka sayısı ve medeni durum değişkenlerinin, katılımcıların mesleki benlik saygı düzeyinde anlamlı farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş, branş farklılıkları, şiddet veya mobbinge maruz kalma, mesleği seçme nedeni ve duygu durumun mesleki benlik saygı düzeyinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu saptanmıştır. Bireyin kişiliğine uygun bulduğu ve kendi iradesi ile mesleki tercih yapması mesleki benlik saygı kazanımının da artış sağlarken, şiddet veya mobbinge maruz kalma durumu mesleki benlik saygısını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the professional self-esteem levels of 112 personnel working in pre-hospital emergency health services in Artvin province affiliated to the Ministry of Health in the context of various demographic variables. Quantitative research method was used as the methodological approach in the study. The research is a cross-sectional study and data were collected by convenience sampling method. The research population consists of 315 personnel working in Emergency Health Services in Artvin province in October- November 2024. As a result of data collection on a voluntary basis, 229 people constituted the research sample. In the data collection phase of the study,“Professional Self-Esteem Scale”and“Personal Information Form”were utilized. The personal information form includes variables such as level of education, age, gender, professional branch, years of experience, marital status, status of choosing the profession, reason for choosing the profession, average number of cases in a shift, and exposure to violence or mobbing during professional experience. The data collected in the data analysis were analysed with Jamovi 2.4.11 software. As a result of the analysis, it was determined that seniority, average number of cases in a shift and marital status variables did not create a significant difference in the level of professional self-esteem of the participants. Gender, education level, age, branch differences, exposure to violence or mobbing, reason for choosing the profession and emotional state were found to create significant differences in occupational self-esteem level. Making a professional choice that the individual finds suitable for his/ her personality and his/ her own will increases the gain in professional self-esteem, while being exposed to violence or mobbing decreased professional self-esteem.